Tortilla z ziemniakami

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebule pokroić w krążki...
/ 21.08.2007 20:06

Składniki
1 kg ziemniaków
2 cebule
1/2 szklanki oliwy
15 dag fasolki szparagowej
2 czerwone papryki
6 jajek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta tymianku
sól
2 łyżki czarnych oliwek

Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebule pokroić w krążki. 1 łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, przesmażyć cebulę i ziemniaki. Posolić, smażyć, aż ziemniaki będą miękkie.
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.
Jajka wbić do dużej miski, posolić, roztrzepać. Wrzucić ziemniaki z cebulą, fasolkę szparagową i paprykę, oprószyć tymiankiem i solą, całość wymieszać (delikatnie, by ziemniaki się nie rozpadły).
Łyżkę oliwy rozgrzać na czystej patelni, wlać masę, wyrównać, smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Placek ostrożnie odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Posypać natką, pokroić na kawałki.