POLECAMY

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Oto przepis na torcik śmietanowo-truskawkowy - prosty przepis w sam raz do wykorzystania w ciepłe dni.
Torcik śmietanowo-truskawkowy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę (średnica 24 cm)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki truskawkowe Dr. Oetkera
  • 500 g truskawek
  • motylki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Na spodzie tortownicy ułożyć okrągłe biszkopty na całej powierzchni. Rozpuścić 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, gdyż galaretki też są słodkie, dodać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubić całość jeszcze chwilę. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię, ułożyć znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, posypać 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykryć pozostałą masą, wyrównać. Na powierzchni ułożyć rant z biszkoptów, oraz zrobić rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko docisnąć do powierzchni i wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, a gdy zaczyna lekko tężeć wylać na powierzchnię torcika. Udekorować cukrowymi motylkami.

Autor: p.jola1

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)