Tom Khaa Kai – przepis na tajską zupę z kurczakiem

Nazwa tej zupy zapewne nic nie mówi - kucharz z restauracji Papaya zdradził, że "Kai" znaczy "kurczak", ale z powodzeniem można zastąpić go chociażby krewetkami. Podajemy przepis na wersję zupy łatwiejsza do wykonania w domu - w oryginalnej wersji dodalibyśmy także galangal, a zamiast pieczarek - grzyby o nazwie pochwiaki wielkopochwowe, o które jednak w Polsce trudno.
/ 21.11.2013 12:04

Zupa Tom Khaa Kai

Tom Khaa Kai

Składniki na 4 porcje:

  • 1 udko z kurczaka
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:

Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać kurczaka, pieczarki i gotować ok. 10 min. Następnie dodać sos rybny, trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotować przez kolejne 5 minut.

Źródło: Materiały prasowe More PR & Restauracja Papaya

Zobacz także: Skąd zdobyć składniki kuchni japońskiej?