POLECAMY

Tarator - bułgarski chłodnik

Tarator to nazwa bułgarskiego chłodnika. Spotkamy go na wakacjach w Bułgarii, a w upalne dni polecamy zaprosić go na polski stół.
Tarator - bułgarski chłodnik

Najsmaczniejszy tarator to ten na bazie zsiadłego mleka, chociaż są tacy, którzy zastępują je samą wodą z octem.

Polecamy także: Sposób na doskonały chłodnik

Przepis za zupę-chłodnik

Do przygotowania taratora użyjmy:

  • 1 dużego zielonego ogórka
  • 0,5 l zimnej wody
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżek białego winnego octu
  • 200 ml zsiadłego mleka
  • kilku łyżek oliwy z oliwek
  • kilku kostek lodu
  • 1 ząbka czosnku
  • kilku łyżeczek posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Ząbek czosnku przecieramy przez praskę. Kostki lodu ucieramy w blenderze, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, orzechy, i stopniowo - pozostałe składniki. Doprawiamy solą do smaku.

Zobacz przepis na: Chłodnik litewski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/4 lata temu
Czosnku nie przecieramy. Nie wiem co to jest "1 dużego zielonego ogórka"...
/6 lat temu
Też poznałam potrawe na wycieczce z Itaką:P i jeszcze mega popularną sałatkę szobską, ale tam smakowała lepiej:)
/6 lat temu
Robię bardzo podobny! Właśnie nauczyłam się będą w Bułgarii na wycieczce z BP Itaka. Człowiek nawet nie wiem, jakie pyszności go czekają na wakacjach!