POLECAMY

Tacos

Papryczki smażyć przewracając przez 2-3 min na suchej patelni, zdjąć z ognia, grubo posiekać. Awokado obrać, przepołowić, wyjąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki. Jeden pomidor odłożyć do dekoracji, pozostałe sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Składniki

  • 6 tortillas (rodzaj placków kukurydzianych)
  • kilka listków zielonej sałaty
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 awokado
  • kilka zielonych papryczek
  • 3-4 pomidory
  • świeża kolendra lub natka
  • 250 g mielonej wołowiny
  • ok. 100 ml rosołu z kostki
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Papryczki smażyć przewracając przez 2-3 min na suchej patelni, zdjąć z ognia, grubo posiekać. Awokado obrać, przepołowić, wyjąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki. Jeden pomidor odłożyć do dekoracji, pozostałe sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Przygotować sos: papryczki, pokrojone pomidory, czosnek i kolendrę lub natkę zmiksować. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać zmiksowane jarzyny, doprawić solą, podgrzewać przez chwilę. Mielone mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Wlać rosół, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso nakładać w świeżo usmażone, złożone na pół tortillas, dekorować listkami sałaty, plasterkami awokado i pomidora. Gorący, ostro przyprawiony sos podawać osobno, polewać nim tacos.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/10 lat temu
gdzie podaja takie tacos??? chyba na biegunie polnocnym, bo na pewno nie w meksyku!
/7 lat temu
ahahahahahahahahahahahahahahaha aleś się teraz ośmieszył xD Tacos nie podają w Meksyku xD aaaaahahahahahahaha nie mogę przestać się śmiać z Ciebie.
/9 lat temu
Ja także jadłam w Mexyku. Było przepyszne! Po za tym tacos to ulubione danie mojej idolki, właśnie z Mexyku.
POKAŻ KOMENTARZE (1)