Świąteczny keks - przepis

Zobacz przepis na pyszny świąteczny keks, idealny na Boże Narodzenie!
/ 04.12.2014 13:51

Jedno z najlepszych ciast na święta Bożego Narodzenia 2014 - upiecz je z nami!

Świąteczny keks - przepis

fot. serwis prasowy Lubella

Składniki na keks:

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • proszek do pieczenia
  • 250 g bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, suszone owoce
  • 30 ml whiskey

Sposób przygotowania keksu:

1. Mąkę przesiej.
2. Bakalie zalej whiskey. Kiedy namoczą się, odcedź je, wymieszaj z 2 łyżkami mąki i odstaw na później.
3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj do niej stopniowo po jednym żółtku.
4. Do powstałej masy dorzuć mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo łącz je z ciastem.
6. Gdy ciasto jest gładkie, dodaj bakalie i pozostałą whiskey.


7. Przygotowane ciasto przełóż do keksówki i piecz w 180 stopniach przez około 45 minut.
8. Po 40 minutach sprawdź drewnianym patyczkiem, czy już się upiekło.
9. Gdy ciasto już jest gotowe, wystaw keks i czekaj, aż wystygnie.

Na podstawie materiałów prasowych Lubelli

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)