Ten włoski przysmak możemy wykonać sami w domu. Przepis jest banalnie prosty, a co najważniejsze szybki.
Gdy sezon na pomidory w pełni, warto przyrządzić z nich suszone pomidory. Przydadzą się do wielu dań, do makaronów, jako dodatek do kanapek, czy składnik przeróżnych past.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić na ćwiartki, z każdej części usunąć i wyrzucić gniazda nasienne.
Blachę do pieczenia posypać solą, ułożyć pomidory skórką do dołu. Piekarnik nagrzać do 120 stopni i opiekać pomidory przez około 2,5 godziny. Pomidory są gotowe, gdy skórka zaczyna delikatnie czernieć, a miąższ jest suchy.
Wystudzone pomidory przełożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek, tak aby całkiem je zakryła. Słoik można przechowywać w lodówce, nawet przez 2 tygodnie.