Suszone pomidory

Ten włoski przysmak możemy wykonać sami w domu. Przepis jest banalnie prosty, a co najważniejsze szybki.
/ 09.09.2013 10:43

Ten włoski przysmak możemy wykonać sami w domu. Przepis jest banalnie prosty, a co najważniejsze szybki. 

Gdy sezon na pomidory w pełni, warto przyrządzić z nich suszone pomidory. Przydadzą się do wielu dań, do makaronów, jako dodatek do kanapek, czy składnik przeróżnych past.

Suszone pomidory

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić na ćwiartki, z każdej części usunąć i wyrzucić gniazda nasienne.

Blachę do pieczenia posypać solą, ułożyć pomidory skórką do dołu. Piekarnik nagrzać do 120 stopni i opiekać pomidory przez około 2,5 godziny. Pomidory są gotowe, gdy skórka zaczyna delikatnie czernieć, a miąższ jest suchy.

Wystudzone pomidory przełożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek, tak aby całkiem je zakryła. Słoik można przechowywać w lodówce, nawet przez 2 tygodnie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)