Ananas to główny składnik tego dania.

Smażony ryż z ananasem

Ta potrawa z ananasem to szybkie w przygotowaniu danie. Zwłaszcza, jeśli z wczorajszego obiadu zostało ci nieco ugotowanego, sypkiego ryżu.
/ 02.11.2010 13:05
Ananas to główny składnik tego dania.

Kuchnia wietnamska to również kuchnia ekspresowa – widoczne są w niej silne wpływy kuchni chińskiej.

Smażony ryż z anasem to lekkie danie, które można przygotować w ciągu 20 minut, a jeśli w lodówce jest ugotowany ryż, to przygotowanie całości zajmie dosłownie kilka minut.

Polecamy: Jak kroić ananasa?


Potrzebny będzie:
Jeden ananas, szklanka ryżu, szklanka krewetek, sól, cukier, pieprz, siekany czosnek, olej do smażenia
Najpierw ugotuj ryż na sypko.
Potem wrzuć czosnek na rozgrzany w woku olej, a gdy rozejdzie się aromat, wrzuć pokrojony w kostkę ananas, krewetki i przyprawy. Na koniec dodaj sypki ryż, a gdy będzie ciepły, zdejmij potrawę z ognia.
Podawaj z sosem rybnym. 

Polecamy: Jak ugotować ryż?