Senegalskie bananowe racuchy

Na senegalski deser bardzo często je się przepyszne i bardzo lekkie bananowe racuchy. Są łatwe w przygotowaniu więc każdy może postarać się je zrobić. Jest wiele różnych wariacji nadzienia racuchów, ale najpopularniejsze we Wschodniej Afryce to właśnie banany.
Senegalskie bananowe racuchy

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 dojrzałych bananów
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Część I

W dużej misce zmieszać razem mąkę i cukier. Przy pomocy miksera ubić jajka. Powoli dodać mleko i miksować do czasu aż masa będzie gładka i jednolita.

Część II

Pokroić banany w krążki i wsypać do miski. Przy pomocy widelca dokładnie je rozgnieść aby miały postać puree. Zmieszać to puree razem z masą i odstawić tą miksturę na 30 minut przed smażeniem.

Część III

Nalać olej na patelnię na głębokość ok. 7 cm i podgrzać go do temperatury 365 stopni (jest to bardzo ważne). Nalać 2 łyżki bananowej masy na gorący olej. W jednym czasie można smażyć 2-3 racuchów zostawiając im odpowiednią ilość miejsca do wzrostu. Należy smażyć z dwóch stron aż osiągną brązowy kolor. Po usmażeniu osuszyć papierowym ręcznikiem.

Posypać cukrem pudrem. Podawać cieplutkie bo wtedy smakują najlepiej!

Zobacz także: Przepis na pyszne marokańskie naleśniki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)