Ryż z patelni

Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół, potem na grube plastry w poprzek, które obieramy ze skóry ( razem z nasionkami ). Wycinamy twardy środek. Połowę ananasa kroimy na kawałki.

Składniki

  • 1 świeży ananas
  • 150 g ryżu
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • łyżka cukru
  • 50g obranych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • świeże listki kolendry

Sposób przygotowania

Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół, potem na grube plastry w poprzek, które obieramy ze skóry (razem z nasionkami). Wycinamy twardy środek. Połowę ananasa kroimy na kawałki.

Ryż wrzucamy na olej i podgrzewamy, aż się zeszkli. Dodajemy mleko kokosowe, pokrojoną szalotkę, wyciskamy obrany czosnek, wsypujemy pieprz, cukier i pokrojonego ananasa.
Dobrze mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu przez 20 min. Wyłączamy gaz, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy tak przez 10 min. Ryż w tym czasie całkowicie wchłonie mleko.

Orzechy i nasiona kolendry prażymy parę minut na suchej patelni. Gdy zaczną sie wydzielać olejki, zestawiamy.

Na talerze kładziemy ryż, posypujemy orzechami, nasionami i swieżymi listkami kolendry.
Kładziemy resztę pokrojonego w plastry anansa.

fot. sxc.hu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)