Ryż z jarzynami

Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka,...
/ 13.11.2007 12:56

Składniki
pół szklanki ryżu,
1 szklanka wody,
strąk zielonej i strąk czerwonej papryki,
1 dymka,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
25g chińskich grzybów suszonych,
2 łyżki bulionu warzywnego,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
szczypta bazylii.

Sposób przygotowania
Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Grzyby namoczyć. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać odsączone grzyby pocięte w paski i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić bulionem, sosem sojowym i bazylią.