Łopatka wieprzowa to tłuste i miękkie mięso.

Robimy wieprzowe łopatki jak z chińskiej ulicy

Chińska kuchnia to nie tylko drób, ryby i dziwaczne owoce morza. To także świnina. A Chińczycy, podobnie jak Słowianie, lubią wieprzowy tłuszczyk...
/ 28.09.2010 17:10
Łopatka wieprzowa to tłuste i miękkie mięso.

Dlatego na chińskiej ulicy znajdziemy potrawę, która ma trochę wspólnego z kuchnią staropolską – łopatkę w miodzie… Ale przyrządza się ją w nieco inny sposób niż słowiański.

Plastry łopatki marynuje się najpierw w cukrze i soli (w proporcjach pół na pół). Potem piecze się takie mięso w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej położyć je na rożnie, a pod spód podstawić blachę, aby spływały na nią soki. Łopatki nie powinny się ze sobą stykać. Gdy mięso zrobi się miękkie, ale jeszcze nie kruche (mniej więcej po 30-40 minutach), smarujemy taką łopatkę miodem z dwóch stron. I pieczemy jeszcze w 120 stopniach przez godzinę (lub trochę dłużej - do kruchości). Miód powinien utworzyć błyszczącą glazurę.

Polecamy: Jak powstają chińskie chmurki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)