Aby mięso było dobrze upieczone należy znać jego temperaturę pieczenia.

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane w sosie pomidorowym można podawać z mięsem, pitą, a także jako osobne danie. To dość ciekawa potrawa, choć przy krojeniu cebuli można się nieźle popłakać. A skoro o krokodylich łzach mowa – oto 7 „nilowych” kroków do pieczonych ziemniaków.
/ 07.01.2011 17:13
Aby mięso było dobrze upieczone należy znać jego temperaturę pieczenia.

Aby przygotować to egipskie danie, potrzebne będzie: 2 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 pomidory, 1 zielona papryka, 3 łyżki przeciery pomidorowego, 1,5-2 szklanek wody, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy lub oleju, sok z cytryny.


Krok 1
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w plastry
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w krążki 

Zobacz także: Jak zrobić ratatouille?

Krok 3
Naczynie do zapiekania skrop oliwą lub olejem, ułóż w nim ziemniaki i cebulę – na przemian.
Krok 4
Zmieszaj przecier pomidorowy z wodą, dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie zalej tym warzywa.
Krok 5
Pokrój pomidory i paprykę w plastry i ułóż na wierzchu.
Krok 6
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 7
Podawaj w tym samym naczyniu, gdy potrawa nieco ostygnie. Przed podaniem skrop ją sokiem z cytryny.

Zobacz także: Jakie warzywa jadają Turcy?