Pesto z penne

Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni.

Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni.

Pesto z penne

Składniki:

  • 100 gram rukoli
  • pestki dyni
  • ząbek czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • Międzybrodzki Makaron – rurki penne

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody. Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. Sól i pieprz dodajemy dla smaku. Miksujemy, aż uzyskamy konsystencje małych ziarenek. Rurki penne gotujemy na al dente, a następnie odcedzamy. Na koniec mieszkamy nasz makaron razem z sosem pesto.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)