Conchiglie rigate z bakłażanem

Przepis dla wielbicieli bakłażanów i kuchni włoskiej!
/ 06.08.2014 15:33

Makaron z bakłażanem to świetny pomysł na smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad!

Makaron z bakłażanem - kuchnia włoska

fot. serwis prasowy Malma

Składniki na makaron z bakłażanem:

  • 200 g makaronu (najlepiej conchiglie rigate)
  • 1 bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka
  • ½ pęczka selera naciowego
  • 3 duże pomidory (bez skórki)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • parmezan

Sposób przygotowania makaronu:

1. Bakłażana pokrój w plastry i smaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy, dopóki się nie zarumieni.
2. Posól do smaku.
3. Po usmażeniu przełóż go na ręcznik papierowy.
4. Pokrój cebulę oraz paprykę, wrzuć na patelnię i lekko podgrzej.
5. Dorzuć cienko posiekany seler naciowy,  pomidory pokrojone w kostkę oraz przypraw do smaku.
6. Wlej śmietankę i podgrzej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
7. Na koniec na patelnię dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
8. Wyłóż na talerz, podawaj z bakłażanem, posypane parmezanem i pietruszką.

Na podstawie materiałów prasowych firmy Malma

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)