POLECAMY

Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią

Oto przepis na włoski makaron strozzapreti z czerwoną cykorią
Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią fot. gotujmy.pl

Składniki:

  • 200 g makaronu strozzapreti (dla 2osób)
  • 1 mała cebula
  • kilka liści czerwonej cykorii (radicchio)
  • 50g boczku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sera "Brie"
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sera pecorino do posypania
  • kilka kropli octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Radicchio pokroić w wąskie paseczki i umieścić w misce z zimną wodą. Nastawić wodę na makaron. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek i radichio osączone z wody. Chwilę dusić, a następnie wlać wino. Gotować kilka minut (bez przykrycia) do odparowanie alkoholu. Dodać serek i mieszając dokładnie całość podgrzewać na małym ogniu do utworzenia się gładkiego sosu. Ugotowany makaron przecedzić i wsypać na patelnię. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym serem i skropić odrobiną octu balsamicznego.

Autor: Cris

Zobacz także: Jak zrobić spaghetti all'amatriciana?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)