POLECAMY

Kotlety z grochu

Groch ugotować, zmielić, dodać jajko, 3 łyżki bułki tartej, pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz i majeranek. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Składniki
15 dag grochu
jajko
cebula
3 łyżki bułki tartej
kilka łyżek śmietany
mleko
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Groch ugotować, zmielić, dodać jajko, 3 łyżki bułki tartej, pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz i majeranek. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/7 lat temu
a po co mleko ?
/8 lat temu
powinno być tak: Groch namoczyć na przynajmniej 3 godziny, przepłukać a następnie ugotować do miękkości. Uwaga na powstającą pianę, która może wykipieć. Pilnować, aby groch się nie rozgotował. Odcedzony (im bardziej odsączymy z wody tym lepiej) i przynajmniej lekko przestudzony groch, wraz z pokrajaną cebulą i ząbkami czosnku, zmielić blenderem lub w maszynce (ostatecznie czymś ubić). Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku — nie tylko dla smaku, ale też aby zminimalizować ciężkostrawność grochu. Wbić jajko. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć. Uwagi i wariacje: * Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać tartej bułki (ewentualnie mąki zwykłej lub ziemniaczanej). * Właściwie cebula, czosnek czy majeranek to nie są składniki obowiązkowe. Jeśli ktoś ma inne preferencje, można z nich zrezygnować, lub zastąpić porem czy szczypiorkiem i innymi ziołami.
/8 lat temu
a jakie jajko surowe czy ugotowane? no i właśnie co z mlekiem i śmietaną?
POKAŻ KOMENTARZE (1)