Kartofelki meksykańskie

Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną chilli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym, mieszając od czasu do czasu.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory obrane ze skórki (albo 1 puszka)
  • 2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku
  • sól, słodka papryka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną chilli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)