kminek

Jak zrobić ryż po indonezyjsku?

Aromatyczny ryż to składnik wielu indonezyjskich dań. Świetnie pasuje do ryb i kurczaka.
/ 07.11.2010 16:49
kminek


Kluczową sprawą dla tej potrawy jest zestaw przypraw, które nadają ryżowi unikalny, indonezyjski smak.

Potrzebne będą:
3 nasiona kardamonu
¾ łyżeczki nasion kminu włoskiego
½ łyżeczki kolendry
mała, posiekana cebula
300 ml ryżu basmati
pół łyżeczki mielonego cynamonu
listek laurowy
szczypta soli
600 ml wrzątku

Najpierw tłuczemy w moździerzu przyprawy na miał (bez listka laurowego), wsypujemy je na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez chwilę, aż aromaty rozejdą się. Dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni nieco, wsypujemy na patelnię ryż i mieszamy przez kilka minut.

Polecamy: Jak urządzić ucztę Mongolski Kociołek?

Dodajemy listek laurowy, sól, a następnie wlewamy wrzątek. Mieszamy tylko raz, przykrywamy i gotujemy kwadrans na maleńkim ogniu.
Patelnię zestawiamy z kuchenki, zdejmujemy przykrywkę i przykrywamy patelnię czystą ściereczką. Zostawiamy na 5 minut.
Na koniec usuwamy listek oraz laurowy i lekko „przegrzebujemy” ryż widelcem, ale go nie mieszamy!

Polecamy: Najpopularniejsze tajskie danie