Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.

Jak zrobić plendze?

Plendze to wielkopolskie placki ziemniaczane z dodatkiem mąki pszennej. Warto spróbować tej popularnej wśród poznaniaków potrawy.
/ 03.10.2010 23:32
Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.

Zwyczaj robienia placków ziemniaczanych rozpoczął się na terenie historycznej ziemi wieluńskiej na początku XX wieku. „Plendze” to placki ziemniaczane z mąką i jajkiem, smażone na oleju. Można je podawać na słodko ze śmietaną lub też tylko lekko osolone.

Aby zrobić na obiad plendze potrzebne będzie: 1,5 kg ziemniaków, 1 i 1/3 szklanki mleka, 2 cebule, 2 łyżki mąki pszennej, jajko, żółtko, olej, sól, 2 ząbki czosnku.

Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą (na małych oczkach). Odcedzamy sok, zaś masę ziemniaczaną zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka oraz czosnek i sól do smaku. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim małe placuszki.

Polecamy: Jak zrobić staropolskie naleśniki nakładane?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)