Staropolskie naleśniki nakładane.

Jak przygotować staropolskie naleśniki nakładane?

Dziś nazwalibyśmy je raczej omletem, ale w XVII-wiecznej książce kucharskiej zostały nazwane naleśnikami. To ekspresowe danie. Idealne do studenckiego menu. Nieważne, że jeszcze trzysta lat temu było podawane nieprzyzwoicie bogatym szlachcicom…
/ 05.10.2010 18:55
Staropolskie naleśniki nakładane.

„Takimże sposobem rozbij jajec z masłem y mlekiem, a rób naleśniki, do których miey rożenki drobne i wielkie płożone, potrząsniy naleśniki rożenkami y cynamonem y pocukrowawszy, a masłem polawszy, day na stół.”

Polecamy: Jak zrobić staropolską polewkę cebulową

Rady dotyczące odtworzenia przepisu:
a) na dwa jajka użyj łyżki miękkiego masła i ¼ szklanki mleka. Zmieszaj całość na gładką masę.
b) gdy spodnia warstwa się zetnie, posyp naleśnik rodzynkami (nie za dużo), cynamonem i cukrem
c) złóż placek na pół, chyba że wolisz podać go na patelni
d) polej roztopionym masełkiem

Polecamy: Jak zrobić polewkę mleczną

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/14.05.2017 16:23
Przepis bardzo przyjemny. Czy mogłabym wykorzystać go w projekcie szkolnym o kuchni szlacheckiej? I czy można by zapytać o tytuł tej książki kucharskiej? :)
/09.10.2010 13:32
Polecam bardzo precyzyjny [URL=http://jekyllhyde.kakadoo.pl/?p=1569]kalkulator miar i wag stosowanych w starych przepisach[/URL] Dzięki niemu można łatwo przeliczyć kwartę, garniec i odgrzebywać zapomnine przepisy takich legend polskiej historii kuchni jak wielka Lucyna Ćwierczakiewiczowa...