Grillowane szparagi z cheddarem

Smakują naprawdę wyśmienicie. Są chrupkie, a jednocześnie soczyste. Polubimy je za ich świeży smak przełamany nutą słodyczy.
/ 03.06.2013 05:30

Składniki

 

 

  • szparagi - 12 sztuk
  • ser cheddar starty - 1 szklanka
  • pieczarki - 2 szklanki
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • sól - 0.2 łyżeczki
  • pieprz
  • woda - 5 łyżek
  • oliwa - 5 łyżek

Grillowane szparagi z cheddarem

Sposób przygotowania

Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.

Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, wodę oraz pieprz i sól.

Szparagi piecz na grillu lub ruszcie, gdy pojawią się na nich ciemne paski.

Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu kiedy ser się rozpuści. Podawaj z sałatką z pieczarek.