Składniki
- szparagi - 12 sztuk
- ser cheddar starty - 1 szklanka
- pieczarki - 2 szklanki
- cytryna - 0.5 sztuki
- sól - 0.2 łyżeczki
- pieprz
- woda - 5 łyżek
- oliwa - 5 łyżek
Sposób przygotowania
Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.
Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, wodę oraz pieprz i sól.
Szparagi piecz na grillu lub ruszcie, gdy pojawią się na nich ciemne paski.
Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu kiedy ser się rozpuści. Podawaj z sałatką z pieczarek.