POLECAMY

Gnocchi serowe

Oczyszczony i umyty (lub rozmrożony) szpinak gotujemy z odrobiną soli, bez wody, ok. 3-4 min. Odcedzamy na durszlaku (szpinak mrożony oczywiście na gęstym sitku), odciskamy staranie za pomocą łyżki całą wodę (bardzo ważne - jeśli będzie za dużo wody, kluski się rozpłyną!). Liście drobno siekamy.

Składniki

  • 1/2 kg świeżego szpinaku lub 400 g (paczka) mrożonego
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 250 g twarożku (najlepiej ricotta)
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania

Oczyszczony i umyty (lub rozmrożony) szpinak gotujemy z odrobiną soli, bez wody, ok. 3-4 min. Odcedzamy na durszlaku (szpinak mrożony oczywiście na gęstym sitku), odciskamy staranie za pomocą łyżki całą wodę (bardzo ważne - jeśli będzie za dużo wody, kluski się rozpłyną!). Liście drobno siekamy.

Przekładamy odciśnięty szpinak do rondla, dodajemy masło, przyprawy i twarożek i podgrzewamy na wolnym ogniu 5 min, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajka. Dodajemy parmezan i mąkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub nawet na całą noc.

Ciasto będzie wyglądało na dość miękkie - nie trzeba się tym przejmować, bo jajka i mąka sprawią, że w gorącej wodzie ciasto się szybko zetnie. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Z masy szpinakowo-serowej formujemy krokieciki wielkości i kształtu krótkiego korka, obtaczamy je lekko w mące i układamy na blacie każdy osobno.

fot. sxc.hu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
Można też użyć takiego sera. Smacznego