Gąski na ostro

Marynowane grzybki to idealny dodatek do wielu dań!
/ 15.03.2008 09:12

Składniki

  • 1 kg kurek

  • 20 dkg cebuli
  • 3 szt. papryczka chili
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 listki laurowe
  • 0,5 l wody
  • 1 szkl. octu
  • 1 łużka soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Kurki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, aż opadną na dno garnka. Odcedzone ułożyć w wyparzone słoiki.

Do grzybów dodać oczyszczone i pokrojone w krążki cebule. Do każdego słoika włożyć po kawałku ostrej papryczki, po kilka ziaren pieprzu, gorczycy oraz ziela i po kawałku liścia laurowego.
Zagotować wodę z octem sola oraz cukrem i gorącą marynata zalać kurki w słoikach. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)