Frittata ze szpinakiem

Frittata to rodzaj omletu serwowanego we Włoszech, niezwykle puszysty i delikatny w smaku.

Frittata to rodzaj omletu serwowanego we Włoszech, niezwykle puszysty i delikatny w smaku.

Głównym składnikiem tego jajecznego placka są ubite jajka. Za każdym razem można dodawać do niej inne składniki i w ten sposób tworzyć nowe, niepowtarzalne smaki. Frittatę najpierw podsmaża się na patelni, a później dodatkowo zapieka w piekarniku. Frittata może być podawana w wersji śniadaniowej na gorąco, ale także na zimno, jako przekąska na imprezie ze znajomymi.

Frittata ze szpinakiem

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 6 jaj
  • 200 g szpinaku
  • 50 g fety
  • czosnek
  • śół, pieprz
  • świeże zioła
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy liście szpinaku. Smażymy około 2 minuty.

Jajka ubijamy, dodajemy przyprawy, zioła, szpinak z czosnkiem, pokruszoną fetę.  Wlać na patelnię jajka i smażyć 4 minuty aż spod omletu dobrze się przypiecze. Patelnię włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 4-5 minut aż wierzch omletu dobrze się zetnie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)