Eskalopki w sosie Marsala

Doskonały pomysł na obiad - eskalopki w sosie Marsala
Eskalopki w sosie Marsala fot. gotujmy.pl

Składniki:

  • 3 cienkie plastry mięsa /drobiowe lub wieprzowe,a najlepiej cielęcina/
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 1 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • ½ szklanki wytrawnego wina Marsala
  • ½ szklanki bulionu/użyłam warzywnego/
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz niewielka ilość mąki

Sposób przygotowania:

Umyte, osuszone płaty mięsa delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu (oliwa z masłem). Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonego mięsa wlać wino. Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania alkoholu. Zmniejszyć ogień, dodać bulion, ocet balsamiczny i chwilkę podgotować, przekładając mięso na obie strony. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć, ale jeśli ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.

Autor: Cris

Zobacz także: Czym jest bollito misto?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)