Enchilladas

Mięso podsmażyć na oleju na dużym ogniu z solą i pieprzem. Wyjąć do miski, a w jego miejsce wrzucić pokrojoną cebulę. Usmażyć na złoto, dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, a także odsączoną kukurydzę. Z powrotem dodać mięsko. Dusić aż papryka zmięknie i zgęstnieje sos z pomidorów (enchilladas nie mogą być zbyt płynne).
/ 19.10.2006 11:12

Składniki

  • kilka naleśników meksykańskich (najprościej kupionych w sklepie)
  • ok. 60-70 dag mielonej wołowiny
  • papryka świeża
  • mała puszka kukurydzy
  • duża cebula
  • 2 pomidory
  • pół kostki bulionowej (takiej, wiecie - niezdrowej - instant)
  • sól, pieprz
  • szczypta sproszkowanego chili albo mała papryczka chili
  • 1/3 łyżeczki kminku (lepiej kuminu)
  • gotowy sos chili
  • potarkowany ser żółty albo naprawdę gęsta śmietana

Sposób przygotowania

Mięso podsmażyć na oleju na dużym ogniu z solą i pieprzem. Wyjąć do miski, a w jego miejsce wrzucić pokrojoną cebulę. Usmażyć na złoto, dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, a także odsączoną kukurydzę. Z powrotem dodać mięsko. Dusić aż papryka zmięknie i zgęstnieje sos z pomidorów (enchilladas nie mogą być zbyt płynne). Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, chili albo ostrą papryką. Rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową.

Nadzienie nakładać na wcześniej podgrzane naleśniki i zwijać je w rulon. (Można nakładać zimne nadzienie i podgrzewać gotowe ruloniki).

Podaje się je polane odrobiną sosu chili i kleksem śmietany albo z sosem chili i potarkowanym drobno serem, którym posypuje się nadzienie przed zwinięciem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/24.12.2009 17:21
W enchilladas kluczowe role grają sosy - w zadnym wypadku nie jakas smietana; poza tym papryka do nadzienia powinna byc raczej chrupka niz wysmazona no i gdzie miks z salaty?