Banany.

Co to jest alloco?

Alloco - ten prosty dodatek pojawia się w miejscowej kuchni niemal tak samo często jak słynna kaszka z manioku.
/ 11.01.2011 12:45
Banany.

Bananowy smak

Na Wybrzeżu Kości Słoniowej, jak w wielu innych krajach afrykańskich, istotnym składnikiem kulinarnym są banany. Uprawy bananów stanowią poważną część miejscowego rolnictwa, nie dziwi więc, że również w kuchni pojawiają się dość często. Wbrew pozorom nie są one jednak wykorzystywane tylko deserowo, jak u nas. Tam często są jednym z elementów dań obiadowych, podobnie zresztą jada się je w krajach Ameryki Południowej.

Zobacz także: Zaskakujące owoce afrykańskie

Słodki owoc na wytrawnie

Banany (bądź plantany, które nie rozpadają się podczas smażenia i zachowują większą zwartość) kroi się wzdłuż, a następnie smaży na oleju arachidowym lub grilluje. Można je podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Bananowe półksiężyce układa się wtedy tak, by okalały talerz, na którym znajduje się mięso bądź ryba oraz prawdopodobnie także popularna kaszka z manioku. Dodatek ten nazywa się alloco lub aloco, a zdarza się również nazwa aloko. Każda oznacza te same smażone banany. Ponieważ owoce te podczas smażenia wchłaniają sporo tłuszczu, nie jest to lekkostrawna przekąska.

Zobacz także: Robimy egipski deser z dyni

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)