POLECAMY

Chutney z papai

Papajowe chutney to pyszny, tropikalny i trochę przesłodzony dżem, który przyrządza się z owoców papai na terenie Karaibów.
Chutney z papai

Jednak sporą popularność zyskał również w Senegalu gdzie nosi nazwę konfitura z papai i robi się go tam bez dodatku ziela angielskiego. Podaje się do posmarowanego na kromkach chleba lub na grillowanym albo gotowanym kurczaku lub wieprzowinie.

Polecamy: Robimy egipski deser z dyni

Przepis na 1,5 kg papajowego chutney z Karaibów

Składniki:

  • 0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę papai
  • 0,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 2-3 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować papaję w mikserze, tak aby przypominała puree.
  2. Papaje przełożyć do dużego rondla i dodać pozostałe składniki. Jeśli robimy senegalską wersję to pomijamy ziele angielskie. Zagotować to i następnie na średnim ogniu ponownie gotować przez 30-40 min.
  3. Nałożyć całość do wysterylizowanego słoika, szczelnie zamknąć i ochłodzić w zimnej wodzie.

Różne wariacje: możesz zamienić połowę papai na mango albo ananasa, możesz też zamienić wodę na 1 ¼ szklanki rumu.

Zobacz także: Co robi się z manioku?

Papajowy dżem świetnie nadaje się na śniadanie lub jako dodatek do deserów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)