Bułeczki waniliowe, czyli vanilkove rohlicky

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Ostrożnie dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy migdały i cukier (aromat) waniliowy i sól. Po ukręceniu ciasta, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
/ 16.10.2007 13:03

Składniki
kostka miękkiego masła
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
szklanka zmielonych lub posiekanych obranych migdałów
cukier lub aromat waniliowy
pół łyżki soli
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Ostrożnie dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy migdały i cukier (aromat) waniliowy i sól. Po ukręceniu ciasta, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po wychłodzeniu ciasta, odrywamy części wielkości mniej więcej łyżki. Rolujemy je na walce o średnicy mniej więcej 1cm i lekko zaginamy brzegi, formując z nich podłużne bułeczki.

Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, lekko wysmarowanym masłem. Bułeczki układamy około 1cm od siebie, gdyż w czasie pieczenia lekko napuchną. Pieczemy około 15 minut w 200 st., cały czas kontrolując.

Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem, najlepiej po przeleżeniu dzień-dwa w kartoniku.

.