POLECAMY

Brukselka z szynką i figami

Brukselkę umyć i pokroić na ćwiartki. Smażyć na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż do zmiękczenia.

Składniki

  • 300 g brukselki,
  • 10 dag wędzonej szynki,
  • 100 g suszonych fig pokrojonych w kostkę,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Brukselkę umyć i pokroić na ćwiartki. Smażyć na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż do zmiękczenia. Dosolić. Dodać szynki i smażyć, aż zrobi się chrupka. Dodać figi i jeszcze dusić często mieszając ok. 2-3 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 lat temu
szynka w przepisie to chyba jakas sojowa, skoro w temacie potrawy jarskie :/