Składniki:
- 3 duże cebule
- mąka
- garam masala
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- woda
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy i kroimy na cieniutkie piórka, wsypujemy łyżkę garam masali do smaku, paprykę ostrą i słodką po małej łyżeczce. Wszystko mieszamy, aby przyprawy obkleiły cebulę. Następnie dodajemy mąkę i powtarzamy czynność. Dolewamy około pół szklanki zimnej wody i mieszamy, aż piórka będą całe otoczone w lepkim cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złocisto brązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym.
Należy uważać, aby ich nie przypalić. W przeciwnym razie zrobią się gorzkie.
Autor: Pozioma.