Bhaji cebulowe z sosem czosnkowym.

Bhaji cebulowe

Bhaji cebulowe to plasterki cebuli smażone w cieście z sosem czosnkowym.
/ 26.09.2016 15:51
Bhaji cebulowe z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • mąka
  • garam masala
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • woda
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy na cieniutkie piórka, wsypujemy łyżkę garam masali do smaku, paprykę ostrą i słodką po małej łyżeczce. Wszystko mieszamy, aby przyprawy obkleiły cebulę. Następnie dodajemy mąkę i powtarzamy czynność. Dolewamy około pół szklanki zimnej wody i mieszamy, aż piórka będą całe otoczone w lepkim cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złocisto brązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym.

Należy uważać, aby ich nie przypalić. W przeciwnym razie zrobią się gorzkie.

Autor: Pozioma.