Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Bakłażan połączony z pomidorami mozzarellą i parmezanem zawsze musi smakować wybornie.

Bakłażan połączony z pomidorami mozzarellą i parmezanem zawsze musi smakować wybornie.

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Dla tych, którzy uwielbiają pyszne, zdrowe i szybkie dania polecany zapiekanego bakłażana.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 300 g mozzarelli
  • 85 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Odkroić końce bakłażana. Pokroić w plastry szerokości ok. 5 mm, posypać solą i odstawić na 30 minut do odsączenia.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast parmezan na tarce o drobnych oczkach.

Plastry bakłażana opłukać. Blaszkę do pieczenia posmarować delikatnie oliwą. Ułożyć warstwę bakłażana, wierzch posmarować oliwa. Piec w 200 stopniach przez około 5 minut. Obrócić plastry na drugą stronę, posmarować oliwą i znów piec przez 5 minut.

Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie oliwą. Ułożyć warstwę bakłażana, zalać 1/4 sosu i posypać 1/4 mozzarelli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przekładać warstwy do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez 30 minut, aż ser się roztopi.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)