szparagi na chrupkim pieczywie fot. Fotolia

Kochane przez wszystkich: zobacz 29 przepisów na dania ze szparagami

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na sezon na szparagi! Zrób je z wody, w tarcie lub z sosem holenderskim - możliwości jest wiele. Zobacz 29 najlepszych przepisów na ich przyrządzenie!
Weronika Kwaśniak / 22.05.2018 10:07 / aktualizacja: 24.04.2019 16:21
szparagi na chrupkim pieczywie fot. Fotolia

Spis treści

  1. Jak wybrać szparagi?
  2. Jak je przygotować do gotowania?
  3. Jak prawidłowo gotować?
  4. Krem z białych szparagów
  5. Zupa ze szparagami
  6. Risotto ze szparagami
  7. Makaron ze szparagami
  8. Szparagi zapiekane
  9. Szparagi z bułką tartą
  10. Sos do szparagów
  11. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Jak wybrać szparagi?

Główki powinny być dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę).

Jak je przygotować do gotowania?

Umyj je i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki. Natomiast białe koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach. Najwygodniej zrobić to za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Obetnij też zdrewniałe końcówki - zazwyczaj obejmują one około 1/4-1/3 długości całego warzywa.

Jak prawidłowo gotować?

Najlepiej w wysokim garnku, tak aby mogły być podgrzewane w pozycji pionowej. Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody - są tak miękkie, że wystarczy działanie pary unoszącej się z garnka. Jeśli nie masz jednak odpowiedniego garnka, możesz ugotować w pozycji poziomej. Wrzątek powinien być osolony, ale z niewielkim dodatkiem cukru.

Jeśli decydujesz się na przyrządzanie ich "na stojąco", musisz gotować je pod przykryciem - para zmiękczy wtedy główki. Zielone szparagi należy gotować 8-11 minut, a białe około 15 minut.

Krem ze szparagów białych

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 1 szklanka bulionu,
  • łyżka masła,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • cebula,
  • 2 żółtka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie

  1. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, a łodygi obierz. Obrane szybko wkładaj do zimnej wody, wymieszanej z odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieją.
  2. Cebulę posiekaj, w głębszym rondlu rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulkę. Po kilku minutach dodaj osączone warzywa, zalej bulionem. Duś przez 15 minut.
  3. Następnie wyjmij 2 i posiekaj na kawałki. W rondelku zmiksuj blenderem na krem. Śmietankę roztrzep z żółtkami.
  4. Po zakończeniu miksowania dodaj do kremu te w kawałkach, a także śmietankę z żółtkami.
  5. Zagotuj ponownie, dopraw solą oraz pieprzem, a także gałką i ziołami prowansalskimi.
  6. Serwuj z grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Zupa ze szparagami

Może być podawana zarówno w postaci kremu ze szparagów, jak i delikatnej zupie z kawałkami warzyw i makaronu. Odcinając końcówki pamiętaj, że możesz ich użyć do zrobienia wegetariańskiego wywaru. Łagodny smak wyważysz słoną fetą, ricottą lub mięsnym akcentem – grillowanym lub wędzonym kurczakiem. Jeżeli chcesz, aby zupa miała intensywniejszy zielony kolor, wystarczy zmiksować liście szpinaku lub pietruszki.

Risotto ze szparagami

Włoskie danie wzmocnione warzywami przygotuj na drobiowym lub warzywnym bulionie ugotowanym ze zdrewniałych końcówek. Dla intensyfikacji smaku ugotuj je z białym winem, które dobrze komponuje się z resztą i dodatkowo nie zabarwi dania.

W wersji bezalkoholowej eksperymentuj z cydrem. Wykorzystaj masło lub oliwę z oliwek dzięki czemu tłuszcz przenosi smak w daniu. Dodaj boczek, cienko pokrojoną szynkę lub mięso mielone.  

Makaron ze szparagami

Zrób sos lub użyj kawałków warzyw ugotowanych wcześniej na parze. Wstążki, makaron tagliatelle lub spaghetti to jedne z kształtów, które najlepiej nadają się do tego dania. Idealnie łączy się z pomidorami, łososiem lub kawałkami botwinki dostępnej w sezonie nowalijek. Ugotuj makaron al. dente tak, aby konsystencją pasował do reszty składników.

Szparagi zapiekane

To ciekawa alternatywa na tradycyjne przekąski. Pieczone z serem w cieście francuskim możesz podać na przyjęciu dla dzieci, jak i dorosłych. Jako dodatek wybierz szynkę szwarcwaldzką, kawałki piersi z kurczaka lub inne dodatki. W naczyniu żaroodpornym zapiecz je w sosie pomidorowym lub z dodatkiem pesto, aby nie przypaliły się od spodu.

Szparagi z bułką tartą

Idealne danie, świetne w swojej prostocie. Użyj dobrej jakości masła, bułki, którą sam utrzesz z suchej bułki wrocławskiej lub chleba. Przed obsmażeniem ugotuj je al dente lub na parze z odrobiną soli. W zależności jakie szparagi wybierzesz – pamiętaj wcześnie o oczyszczeniu lub obraniu.

Sos do szparagów

Jednym z popularniejszych jest ten przygotowany na żółtkach, czyli sos holenderski. Inną odmianą jest berneński na białym winie. Jeżeli lubisz klasyczną lazanię, wybierz sos beszamelowy na mleku i mące, który delikatnie podkreśli warzywa. Fani mac&cheese mogą zaserwować je z sosem serowym doprawionym chili.

Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

W zależności od sposobu przygotowania i podania jedna z najlepszych najbardziej uniwersalnych metod będzie hartowanie. Po ugotowaniu al dente, wystarczy przełożyć je do miski z lodem, aby zakończyć proces gotowania wewnątrz łodyg. To zapobiegnie wytrącaniu się gorzkiego, lekko siarkowego posmaku.

Jeżeli chcesz z nich wydobyć naturalna słodycz, po ugotowaniu podsmaż je na maśle z odrobiną soli. W ten sposób podaj je do makaronu, jako przystawkę lub na kanapki z pastą warzywną.

Inne przepisy

Polecamy na przykład sałatkę ze szparagami, tez grilla, łososia ze szparagami Magdy Gessler, roladki a także tartę ze szparagami.

Sprawdź więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Szparagi z makaronem to doskonałe danie na wiosenny lunch! Sprawdź, jakie to proste!
Szparagi z makaronem to doskonałe danie na wiosenny lunch! Sprawdź, jakie to proste!
Polecamy zwłaszcza w wersji z makaronem tagliatelle! Proste i niewymagające danie, które zabierzesz na lunch do pracy lub szkoły. Najlepsze w sezonie!
Szparagi w szynce to idealna majowa przystawka! Skuś sie!
Szparagi w szynce to idealna majowa przystawka! Skuś sie!
W sezonie wiosennym szparagi smakują najlepiej. Jeżeli nie masz pomysłu na przystawkę lub niedzielne śniadanie, podpowiadamy jak je zrobić!
Przepis Ani Starmach: szparagi w cieście
Przepis Ani Starmach: szparagi w cieście
Pyszne szparagi zapiekane!
Szparagi z polędwiczkami
Szparagi z polędwiczkami
W sosie pomarańczowym - nietypowe połączenie!
Ciasto francuskie ze szparagami
Ciasto francuskie ze szparagami
Francuskie śniadanie - kanapka z szynką, pomidorami, jajkiem i szparagami!
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
Kwintesencja wspaniałego smaku!
Szparagi z piersią z kurczaka - dietetyczne wiosenne danie!
Szparagi z piersią z kurczaka - dietetyczne wiosenne danie!
Szparagi z piersią z kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni. Zobacz, jak przygotować to lekkie danie!
Owoce morza ze szparagami
Owoce morza ze szparagami
Najlepiej podawać je z makaronem ryżowym!
Białe szparagi na słodko
Białe szparagi na słodko
Sposobów serwowania białych szparagów jest sporo – można je zapiekać, gotować, a nawet smażyć. A czy wiesz, że białe szparagi można podać także na słodko? Wypróbuj nasze przepisy!
Szparagi z szynką
Szparagi z szynką
Szparagi z szynką nadają się idealnie na dietetyczne śniadanie lub kolację!
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Możesz podać np. z ziemniakami.
Sałatka z ryżem, szparagami i łososiem
Sałatka z ryżem, szparagami i łososiem
Sezon na szparagi trwa, więc koniecznie przygotuj sałatkę ze szparagami i ryżem! Sprawdź przepis!
Niesamowity sos do szparagów!
Niesamowity sos do szparagów!
Sezon szparagowy w pełni. Zobaczmy więc, jakie sosy komponują się najlepiej ze smakiem pysznych szparagów!
Szparagowy krem z bazylią
Szparagowy krem z bazylią
Szparagowy krem z bazylią z serowymi kluseczkami będzie smakował wspaniale, jeśli do przygotowania tej potrawy użyjesz sera Bursztyn lub Grana Padano.
Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem z białych szparagów
Aby krem ze szparagów miał przyjemny, słodkawy smak, zupę ugotuj z dodatkiem zarumienionej cebulu. Przesmażoną zalej bulionem, dodaj szparagi, ugotuj i zmiksuj.
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami Magdy Gessler
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami Magdy Gessler
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami przepisu Magdy Gessler zachwyci podniebienia Twoich najbliższych! Sprawdź przepis!
Grillowany łosoś ze szparagami Magdy Gessler
Grillowany łosoś ze szparagami Magdy Gessler
Prosty, pyszny i zdrowy posiłek. Znakomity w sezonie szparagowym. Zarówno zielone szparagi jak i łososia grilluje się bardzo szybko.
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym możesz podać z młodymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.
Tarta z suszoną szynką i szparagami
Tarta z suszoną szynką i szparagami
Tarta z suszoną szynką i szparagami na cieście francuskim, z pomidorkami koktajlowymi - pyszny zestaw smaków na obiad!
Makaronowa sałatka ze szparagami
Makaronowa sałatka ze szparagami
Sałatkę możesz udekorowac listkami świeżej bazylii oraz sezamem.
Terrina z krewetkami i szparagami
Terrina z krewetkami i szparagami
Terrina z krewetkami i szparagami to bardzo dobry pomysł na danie z pysznymi nowalijkami i owocami morza!
Roladki wieprzowe ze szparagami
Roladki wieprzowe ze szparagami
Roladki można polać sosem beszamelowym i zapiec. Sprawdź przepis na tę wiosenną pyszność!
Krem szparagowy
Krem szparagowy
Smak zupy uda ci się zaostrzyć dodając do niej kilka kropli sosu tabasco.
Galaretka ze szparagami i jajkiem
Galaretka ze szparagami i jajkiem
Szparagi to warzywa sezonowe, które znane są ze swoich wielu właściwości leczniczych. Zawierają także wiele niezbędnych składników odżywczych. Dlatego powinny stać częściej znajdować się w naszym menu, np. pod postacią galaretki ze szparagami i jajkiem.
Jak przygotować szparagi
Jak przygotować szparagi
Cieszmy się nimi póki czas, bo sezon na te warzywa jest krótki. Przyrządzenie ich nie jest trudne – wystarczy pamiętać o kilku zasadach.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/23.05.2018 22:57
Najbardziej skuteczne diety i plany treningowe w Polsce? TYLKO igortreneronline.pl Odchudzanie dla każdego! Wejdź teraz i zacznij jeszcze dzisiaj! Odchudzanie i budowanie formy jeszcze nigdy nie było tak proste! Wejdź teraz na: igortreneronline.pl I przeczytaj pozytywne opinie zadowolonych klientów !
/13.05.2018 18:24
Ja też uwielbiam szparagi! Najlepsze kupuję z frykas.koscian.pl zawsze są dobrej jakości. Już się nie mogę doczekać aż kupię! Na prawde są pyszne i osobno i w sałatce.
/11.05.2018 13:00
Mmmmm... uwielbiam szparagi! Niestety, w kuchni mam dwie lewe ręce, więc na szparagową ucztę wybieram się do mojej ulubionej restauracji - Bubbles w centrum Warszawy. Widziałam, że mają specjalne szparagowe menu, na pewno będzie przepysznie (jak zawsze u nich!)
POKAŻ KOMENTARZE (3)