przepis na szparagi fot. Fotolia

Przepisy na szparagi. 25 najlepszych pomysłów i instrukcja, jak gotować szparagi

Zielone szparagi należy gotować 8-11 minut, a białe około 15 minut. Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku, by były w pozycji pionowej.
Weronika Kwaśniak / 14.04.2020 09:12
przepis na szparagi fot. Fotolia

Spis treści:

  1. Jak wybrać szparagi?
  2. Jak je przygotować do gotowania?
  3. Jak gotować szparagi?
  4. Co zrobić, żeby szparagi nie były gorzkie?

Jak wybrać szparagi?

Główki powinny być dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę).

Jak je przygotować do gotowania?

Umyj szparagi i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki - pod naciskiem same złamią się w odpowiednim miejscu. Natomiast białe szparagi koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach. Najwygodniej zrobić to za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Obetnij też zdrewniałe końcówki - zazwyczaj obejmują one około 1/4-1/3 długości całego warzywa.

Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi? Najlepiej w wysokim garnku, tak aby mogły być podgrzewane w pozycji pionowej. Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody - są tak miękkie, że wystarczy działanie pary unoszącej się z garnka. Jeśli nie masz jednak odpowiedniego garnka, możesz ugotować szparagi w pozycji poziomej. Wrzątek powinien być osolony, ale z niewielkim dodatkiem cukru.

Jeśli decydujesz się na przyrządzanie szparagów "na stojąco", musisz gotować pod przykryciem - para zmiękczy wtedy główki. Ile gotować szparagi? Zielone należy gotować 8-11 minut, a białe około 15 minut.

Co zrobić, żeby szparagi nie były gorzkie?

W zależności od sposobu przygotowania i podania jedna z najlepszych najbardziej uniwersalnych metod będzie hartowanie. Po ugotowaniu szparagów al dente, wystarczy przełożyć je do miski z lodem, aby zakończyć proces gotowania wewnątrz łodyg. To zapobiegnie wytrącaniu się gorzkiego, lekko siarkowego posmaku.

Jeżeli chcesz z nich wydobyć naturalna słodycz, po ugotowaniu podsmaż je na maśle z odrobiną soli - to najprostszy przepis na szparagi. W ten sposób podaj szparagi do makaronu, jako przystawkę lub na kanapki z pastą warzywną.

Poniżej znajdziesz 25 przepisów na szparagi:

Jak zrobić szparagi z piersią z kurczaka - najlepszy i najprostszy przepis!
Jak zrobić szparagi z piersią z kurczaka - najlepszy i najprostszy przepis!
Szparagi z piersią z kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni. Wybierz zieloną, białą lub fioletową odmianę. Ugotuj je w wodzie, a drób podsmaż na złoty kolor. Możesz upiec ją także w folii, by była soczysta.
Szparagi w szynce lub boczku - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce lub boczku - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce serwuj z majonezowym sosem. Do tej przekąski najlepiej wykorzystać szynkę parmeńską lub konserwową albo wędzony boczek.
Sałatka ze szparagami i makaronem - prosty przepis
Sałatka ze szparagami i makaronem - prosty przepis
Sałatka ze szparagami, makaronem i piersią kurczaka świetnie komponuje się z sosem majonezowym. Dodaj też groszek zielony i udekoruj całość listkami bazylii.
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!
Polecamy zwłaszcza w wersji z makaronem tagliatelle! Proste i niewymagające danie, które zabierzesz na lunch do pracy lub szkoły. Najlepsze w sezonie!
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Pyszne szparagi zapiekane!
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
W sosie pomarańczowym - nietypowe połączenie!
Owoce morza ze szparagami - przepis ze zdjęciami
Owoce morza ze szparagami - przepis ze zdjęciami
Najlepiej podawać je z makaronem ryżowym!
Białe szparagi na słodko
Białe szparagi na słodko
Sposobów serwowania białych szparagów jest sporo – można je zapiekać, gotować, a nawet smażyć. A czy wiesz, że białe szparagi można podać także na słodko? Wypróbuj nasze przepisy!
Szparagi z szynką - przepis, składniki i przygotowanie
Szparagi z szynką - przepis, składniki i przygotowanie
Szparagi z szynką nadają się idealnie na dietetyczne śniadanie lub kolację!
Sałatka z ryżem, łososiem i szparagami - przepis
Sałatka z ryżem, łososiem i szparagami - przepis
Sezon na szparagi trwa, więc koniecznie przygotuj sałatkę ze szparagami i ryżem! Sprawdź przepis!
Sos do szparagów - 3 proste przepisy
Sos do szparagów - 3 proste przepisy
Sezon szparagowy w pełni. Zobaczmy więc, jakie sosy komponują się najlepiej ze smakiem pysznych szparagów!
Szparagowy krem z bazylią - przepis
Szparagowy krem z bazylią - przepis
Szparagowy krem z bazylią z serowymi kluseczkami będzie smakował wspaniale, jeśli do przygotowania tej potrawy użyjesz sera Bursztyn lub Grana Padano.
Zupa krem z białych szparagów - przepis
Zupa krem z białych szparagów - przepis
Aby krem ze szparagów miał przyjemny, słodkawy smak, zupę ugotuj z dodatkiem zarumienionej cebulu. Przesmażoną zalej bulionem, dodaj szparagi, ugotuj i zmiksuj.
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami przepisu Magdy Gessler zachwyci podniebienia Twoich najbliższych! Sprawdź przepis!
Przepisy Magdy Gessler - grillowany łosoś ze szparagami
Przepisy Magdy Gessler - grillowany łosoś ze szparagami
Prosty, pyszny i zdrowy posiłek. Znakomity w sezonie szparagowym. Zarówno zielone szparagi jak i łososia grilluje się bardzo szybko.
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym - przepis
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym - przepis
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym możesz podać z młodymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.
Tarta z suszoną szynką i szparagami - przepis
Tarta z suszoną szynką i szparagami - przepis
Tarta z suszoną szynką i szparagami na cieście francuskim, z pomidorkami koktajlowymi - pyszny zestaw smaków na obiad!
Terrina z krewetkami i szparagami - przepis
Terrina z krewetkami i szparagami - przepis
Terrina z krewetkami i szparagami to bardzo dobry pomysł na danie z pysznymi nowalijkami i owocami morza!
Roladki wieprzowe ze szparagami - przepis
Roladki wieprzowe ze szparagami - przepis
Roladki można polać sosem beszamelowym i zapiec. Sprawdź przepis na tę wiosenną pyszność!
Zupa krem ze szparagów - przepis
Zupa krem ze szparagów - przepis
Smak zupy uda ci się zaostrzyć dodając do niej kilka kropli sosu tabasco.
Galaretka ze szparagami i jajkiem
Galaretka ze szparagami i jajkiem
Szparagi to warzywa sezonowe, które znane są ze swoich wielu właściwości leczniczych. Zawierają także wiele niezbędnych składników odżywczych. Dlatego powinny stać częściej znajdować się w naszym menu, np. pod postacią galaretki ze szparagami i jajkiem.
Szparagi
Szparagi
Cieszmy się nimi póki czas, bo sezon na te warzywa jest krótki. Przyrządzenie ich nie jest trudne – wystarczy pamiętać o kilku zasadach.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/23.05.2018 22:57
Najbardziej skuteczne diety i plany treningowe w Polsce? TYLKO igortreneronline.pl Odchudzanie dla każdego! Wejdź teraz i zacznij jeszcze dzisiaj! Odchudzanie i budowanie formy jeszcze nigdy nie było tak proste! Wejdź teraz na: igortreneronline.pl I przeczytaj pozytywne opinie zadowolonych klientów !
/13.05.2018 18:24
Ja też uwielbiam szparagi! Najlepsze kupuję z frykas.koscian.pl zawsze są dobrej jakości. Już się nie mogę doczekać aż kupię! Na prawde są pyszne i osobno i w sałatce.
/11.05.2018 13:00
Mmmmm... uwielbiam szparagi! Niestety, w kuchni mam dwie lewe ręce, więc na szparagową ucztę wybieram się do mojej ulubionej restauracji - Bubbles w centrum Warszawy. Widziałam, że mają specjalne szparagowe menu, na pewno będzie przepysznie (jak zawsze u nich!)
POKAŻ KOMENTARZE (3)