Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- posiekana cebulka cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki płynnej kremówki
- 1/2 pęczka bazylii
- 5 łyżek masła
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Kluseczki do zupy krem:
- 15 dag mielonego sera białego
- jajko
- łyżka startego ostrego sera
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końce. Obierz do 1/3 wysokości. Odetnij główki. Na maśle przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, zalej bulionem, przykryj i ugotuj do miękkości. Dodaj listki bazylii, zmiksuj na krem. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Główki szparagów ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Wyjmij i dodaj do zupy.
- Mielony ser wymieszaj z jajkiem, mąką, startym serem, solą, pieprzem i gałką. Łyżeczką maczaną w osolonym wrzątku formuj kluseczki i wrzucaj do wrzątku. Gotuj do wypłynięcia. Zupę podawaj z kluseczkami.