Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- pierś z kurczaka,
- 400 g makaronu (np. penne albo kokardki),
- puszka groszku konserwowego (w sezonie może być świeży groszek cukrowy),
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- do posypania: listki bazylii lub natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- słodka papryka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Sałatka ze szparagami i makaronem to pomysł na efektowną przekąskę imprezową, a także sycący lunch do pracy lub pyszną kolację. My proponujemy połączenie wszystkich smaków za pomocą sosu z majonezu i musztardy, ale jeśli wolisz możesz przygotować sos czosnkowy.
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi możesz obgotować razem z makaronem - umyj je i odłam zdrewniałe końce. Wrzuć szparagi do wrzątku na około 6-7 minut przed zakończeniem gotowania makaronu.
- Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką, przesmaż na oleju.
- W miseczce połącz musztardę, majonez i kwaśną śmietanę. Dopraw czosnkiem granulowanym i w razie potrzeby solą. Jeśli lubisz sałatkę z większą ilością sosu, dodaj więcej majonezu.
- W dużej misce połącz makaron, pokrojone szparagi, podsmażoną pierś, groszek odsączony z zalewy i majonezowy sos. Wymieszaj.
- Sałatkę ze szparagami podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Zobacz więcej przepisów na szparagi:
4 sosy do szparagów
Krem ze szparagów
Szparagi z makaronem
Szparagi z polędwiczkami
Sałatka z krewetkami i szparagami