Zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja każdego roku rozpoczyna się sezon na szparagi. W naszych sklepach dostępne są białe i zielone odmiany tych warzyw. Warto zwróci na nie uwagę, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak czas, w którym możemy się cieszyć szparagami jest bardzo krótki, bo zaledwie kilkutygodniowy. Doskonale nadają się do zapiekanek, tart, sałatek. Jako wyśmienitą przekąskę można zaserwować galaretkę ze szparagami i jajkiem.
Składniki:
- 6 listków białej żelatyny
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 2 kieliszki wytrawnego sherry
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 400 g końców szparagów
- 4 łodyżki zielonej pietruszki
Zobacz także: Szparagi na stół podano
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. W garnku gotujemy bulion drobiowy. Do schłodzonego bulionu dodajemy sherry, żelatynę oraz zioła. Na dno okrągłego naczynia wylewamy część galaretki na wysokość ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki, aż do momentu, kiedy galaretka stężeje. W międzyczasie wiążemy szparagi w pęczek i gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. Wyjmujemy szparagi, osączamy i studzimy je. Jajka kroimy w plasterki i układamy na galaretce oraz na ściankach naczynia. Na to kładziemy pionowo szparagi i całość zalewamy pozostałą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Galaretkę ze szparagami i jajkiem podajemy ułożoną na liściach sałaty i udekorowaną świeżą pietruszką.
Zobacz także: Jak gotować, piec i smażyć szparagi?