Szparagi na śniadanie to świetny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. W śniadaniowych przepisach doskonale sprawdzą się zarówno szparagi zielone, jak i białe (te drugie wymagają nieco dłużej obróbki cieplnej).
Na śniadanie podawaj szparagi cienkie i jędrne. Są najsmaczniejsze i nie będziesz musiała ich obierać.
Spis treści:
Przepis na zielone szparagi na śniadanie
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 4 jajka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 4 kromki świeżego pieczywa,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni grillowej rozgrzej masło.
- Ułóż szparagi i smaż je przez 10 minut, co jakiś czas obracając.
- Zdejmij szparagi i na tej samej patelni krótko zgrilluj kromki pieczywa.
- Jajka ugotuj na twardo - włóż je do wrzątku i gotuj około 7-8 minut. Każde z nich przekrój na pół.
- Na chleb wyłóż szparagi, następnie połówki jajka i majonez. Suto oprósz grubo zmielonym pieprzem. W tym zestawie doskonale sprawdzi się również ser feta.
fot. Adobe Stock
Przepis na zielone szparagi z boczkiem
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 4 plastry boczku,
- 4 jajka,
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj około 4-5 minut.
- Na suchej patelni podmaż plastry boczku. Gdy nieco tłuszczu się wytopi i kawałki będą już zrumienione, przełóż je na ręcznik papierowy.
- Na tej samej patelni i tłuszczu wytopionym z boczku przygotuj jajka sadzone - smaż przez 2-3 minuty, aż biało się zetnie (żółtko powinno został płynne). Oprósz jajka solą i pieprzem.
- W tosterze przygotuj pieczywo (jeśli nie masz go w swojej kuchni, możesz na 1-2 minuty wrzucić kromki na suchą patelnię grillową albo na 4-5 minut do piekarnika).
- Na talerz wyłóż pieczywo, następnie połóż szparagi, plaster boczku i jajko.
- Szparagi na śniadanie z boczkiem i jajkiem, podawaj z pomidorkami koktajlowymi lub innymi świeżymi warzywami.
fot. Adobe Stock
Przepis na białe szparagi na śniadanie
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu,
- sos holenderski,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Szparagi obierz, odłam stwardniałe łodygi i włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 6-7 minut.
- W garnku zagotuj wodę z octem. Jajka wbij bezpośrednio na wrzącą wodę i gotuj przez 4 minuty. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
- Szparagi ułóż na talerzu. Na wierzch połóż jajko i polej całość sosem holenderskim.
- Białe szparagi na śniadanie podawaj ze świeżą sałatką na bazie rzodkiewki i sałaty.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania ze szparagami:
Jak zrobić szparagi z makaronem? Oto prosty przepis na szparagi z kurczakiem oraz pomysły na dodatki do tej pysznej potrawy
Makaron ze szparagami i kurczakiem to pyszna propozycja na obiad i szybki lunch. Możesz przygotować go na bazie makaronu tagliatelle, świderków czy spaghetti. Sprawdzą się także kokardki, kolanka lub makaron orzo. Szparagi możesz połączyć także z beszamelem, sosem śmietanowym, a także suszonymi pomidorami i łososiem.
Szparagi w szynce z sosem - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce serwuj z majonezowym sosem. Do tej przekąski najlepiej wykorzystać szynkę parmeńską lub konserwową albo wędzony boczek.
Szparagi z łososiem - pyszny i sprawdzony przepis
Szparagi z łososiem to doskonały pomysł na kolację dla dwojga. Danie przygotujesz w nie więcej niż 30 minut.
Jak zrobić szparagi z piersią z kurczaka - najlepszy i najprostszy przepis!
Szparagi z piersią z kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni. Wybierz zieloną, białą lub fioletową odmianę. Ugotuj je w wodzie, a drób podsmaż na złoty kolor. Możesz upiec ją także w folii, by była soczysta.
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Pyszne szparagi zapiekane!
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
W sosie pomarańczowym - nietypowe połączenie!
Szparagi z szynką - przepis, składniki i przygotowanie
Szparagi z szynką nadają się idealnie na dietetyczne śniadanie lub kolację!
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym - przepis
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym możesz podać z młodymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.