Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- po pęczku oczyszczonych zielonych i białych szparagów
Sos pomarańczowy:
- pomarańcza
- 3 łyżki białego wina
- 3 żółtka
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól
- biały i czarny pieprz
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szparagi z polędwiczkami!
- Polędwiczki przekrój na pół, natrzyj solą i czarnym pieprzem.
- Zrumień na oleju, włóż do formy żaroodpornej, piecz w temperaturze 160°C przez 25 minut.
- Odetnij końce szparagów, gotuj 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
- Żółtka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem.
- Wsyp szczyptę soli, białego pieprzu i cukru.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Wlej żółtka z sokiem.
- Ogrzewaj, mieszając trzepaczką rózgową, aż sos zgęstnieje. Sosu nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Należy podgrzewać go na małym ogniu.
- Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż szparagami, polej sosem.