Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym

Możesz podać np. z ziemniakami.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek białych szparagów
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach
Sos:
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • szalotka
  • łyżka octu winnego
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypiorek
  • pieprz Cayenne
  • sól
  • biały pieprz
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szparagi z łososiem!

  1. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.
  3. Przecedź wywar do szklanej miski.
  4. Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje.
  5. Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj,  cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło.
  6. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
  7. Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości.
  8. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 minut (np. w płaskim, szerokim rondlu).
  9. Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.

Sprawdź przepisy na inne dania z łososiem:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: łosośszparagi
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
polecam również penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym (,kuchnia lidla), mniam.