Szparagi w szynce lub boczku - przepis na efektowną przekąskę

Szparagi w szynce serwuj z majonezowym sosem. Do tej przekąski najlepiej wykorzystać szynkę parmeńską lub konserwową albo wędzony boczek.
/ 07.04.2020 14:40
DRUKUJ PRZEPIS
Szparagi w szynce lub boczku - przepis na efektowną przekąskę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pęczek świeżych szparagów,
  • plastry szynki lub boczku - ilość zależna od ilości szparagów w pęczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Na sos majonezowy:

  • 10 dag majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • żółtko,
  • po łyżeczce posiekanych ziół: szczypiorku, koperku, natki pietruszki.
Przygotowanie:

Szparagi w szynce lub w boczku to przekąska, którą przygotujesz dosłownie w 25 minut. To jeden z tych przepisów, który nawet początkujący kucharz jest w stanie odtworzyć w zaciszu własnej kuchni, a efekt będzie imponujący - szparagi w szynce uatrakcyjnią każde rodzinne spotkanie czy grilla.

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. 
  2. Na każdym plasterku szynki lub boczku układaj po kilka szparagów. Zwijaj w roladki. Posyp ziołami. Jeśli wędlina jest bardzo chuda, możesz skropić szparagi odrobiną oliwy. Jeśli jest tłusta, nie dodawaj już dodatkowego tłuszczu.
  3. Zapiekaj szparagi w szynce w 180 stopniach C przez 12 minut.
  4. Przygotuj w tym czasie sos do szparagów: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dodaj ugotowane na twardo i posiekane jajko, posiekane zioła.
  5. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Szparagi w szynce serwuj z sosem majonezowym.

Zobacz więcej przepisów na szparagi:
4 sosy do szparagów
Krem ze szparagów
Szparagi z makaronem
Szparagi z polędwiczkami
Sałatka z krewetkami i szparagami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)