Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pęczek świeżych szparagów,
- plastry szynki lub boczku - ilość zależna od ilości szparagów w pęczku,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Na sos majonezowy:
- 10 dag majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- jajko ugotowane na twardo,
- żółtko,
- po łyżeczce posiekanych ziół: szczypiorku, koperku, natki pietruszki.
Przygotowanie:
Szparagi w szynce lub w boczku to przekąska, którą przygotujesz dosłownie w 25 minut. To jeden z tych przepisów, który nawet początkujący kucharz jest w stanie odtworzyć w zaciszu własnej kuchni, a efekt zawsze będzie imponujący. Szparagi w szynce z sosem uatrakcyjnią każde rodzinne spotkanie czy grilla.
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.
- Na każdym plasterku szynki lub boczku układaj po kilka szparagów. Zwijaj w roladki. Posyp ziołami. Jeśli wędlina jest bardzo chuda, możesz skropić szparagi odrobiną oliwy. Jeśli jest tłusta, nie dodawaj już dodatkowego tłuszczu.
- Zapiekaj szparagi w szynce w 180 stopniach C przez 12 minut.
- Przygotuj w tym czasie sos do szparagów: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dodaj ugotowane na twardo i posiekane jajko, posiekane zioła.
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem.
- Szparagi w szynce serwuj z sosem majonezowym.
Zobacz także:
4 sosy do szparagów
Krem ze szparagów
Szparagi z makaronem