Wiosną cała przyroda budzi się do życia, a wraz z nią... budzimy się i my! Mamy ochotę odżywiać się zdrowiej, więcej przebywać na słońcu i świeżym powietrzu, a także dostarczać swojemu organizmowi więcej witamin.
Dania z warzywami powinny być podstawą naszego menu przez cały rok. Wiosną jest to jednak wyjątkowo łatwe do zrealizowania, ponieważ w sklepach, na bazarkach i w przydomowych ogródkach pojawiają się pierwsze, młode jarzyny.
Przepisy na dania z warzywami - wiosenne inspiracje
Dania z warzywami to nie tylko przepisy wegetariańskie, lecz także te, w których jarzyny mają dodatkowo wzbogacić smak potraw i być zdrowym dodatkiem do mięsa czy ryb. Polecamy zwłaszcza warzywne sałatki, które są nie tylko smaczne, ale również dietetyczne!
Tortilla wegetariańska to pyszny pomysł na lekki obiad czy kolację, ale sprawdzi się też jako szybka przekąska. Przygotujesz ją w kilka chwil. Dodaj ulubioną mieszankę warzyw, aromatyczne przyprawy oraz lekko ostry, aromatyczny sos czosnkowy. Na koniec wszystko podpiecz i gotowe. Zobacz ten prosty przepis na bezmięsną tortillę.
Muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami smakują wybornie, a nie wymagają wiele pracy ani czasu na przygotowanie. Muffiny ze szpinakiem piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Podaj ją do obiadu albo jako samodzielne danie. Na każdą okazję, o każdej porze dnia - sałatka Cezar zawsze smakuje wyśmienicie! Zrób ją według przepisu Magdy Gessler!