Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
- 3/4 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 20 dag sera feta
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmroź i dobrze odsącz na sicie.
2. Mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i wodę.
3. Zagnieć ciasto, dodaj trochę odsączonego szpinaku, starannie wyrób.
4. Szpinak wymieszaj z pokrojonym serem i dopraw.
5. Ciasto rozwałkuj i wytnij niewielkie krążki.
6. Na środek krążków nakładaj farsz i przykrywaj drugim krążkiem ciasta, dokładnie sklejaj brzegi.
7. Pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody (można dodać do niej łyżeczkę oliwy- nie będą się sklejały).