Składniki:
- puszka filecików anchois
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 dużych, czerwonych papryk
- 4 jajka na twardo
- słoiczek czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- pieprz
Przygotowanie:
1. Fileciki anchois osącz z zalewy i polej sokiem z cytryny.
2. Papryki ułóż na blaszce i piecz w temp. 200°C, aż skórka stanie się właściwie czarna.
3. Papryki włóż do woreczka foliowego i odstaw na 15-20 minut.
4. Po upływie wyznaczonego czasu przekrój je na pół, oczyść z nasion i usuń skórkę.
5. Połówki papryk przekrój na paski.
6. Wymieszaj z oliwkami, posiekanym czosnkiem i oliwą.
7. Jajka pokrój na ćwiartki.
8. Paprykę ułóż na dużym półmisku, obłóż jajkami oraz listkami bazylii.
9. Całość posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
10. Najlepiej podawać z tostami lub bagietką.
Przepis z "Poradnika domowego"