Pierogi - przygotowanie w wersji z serem, mięsem lub szpinakiem

pierogi fot. Adobe Stock
Pierogi to klasyka dań kuchni polskiej. Skarbem jest dobra receptura na cienkie ciasto, które po ugotowaniu jest delikatne i rozpływa się w ustach.
Weronika Kwaśniak / 15.10.2019 12:59
pierogi fot. Adobe Stock

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. To doskonały pomysł na obiad przez cały rok. W zasadzie nie istnieją osoby, które nie lubiłyby pierogów pod jakąś postacią. To danie podobno było znane w naszym kraju już w średniowieczu. Od tamtej pory cieszy się niesłabnącą popularnością!

Spis treści

  1. Pierogi ruskie
  2. Na słodko – leniwe
  3. Pierogi z mięsem
  4. Na słodko – z serem
  5. Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ruskie

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • 6-7 średnich ziemniaków ugotowanych,
  • 200 g sera białego,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 średnia cebula,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
  3. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Ziemniaki i ser biały przeciśnij przez praskę.
  5. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na złoty kolor i połącz z ziemniakami, serem, solą i pieprzem.
  6. Posmakuj farszu i dopraw według swojego uznania.
  7. Wypełnij nim krążki ciasta. Dokładnie zlep i dognieć widelcem tworząc wzór.
  8. Gotuj przez około 7 minut od wypłynięcia we wrzącej wodzie.
  9. Podawaj z okrasą z cebulki i skwarek.

Pierogi ruskie
fot. Adobe Stock

Pierogi leniwe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • kostka sera białego,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Ser biały i ziemniaki przetrzyj przez praskę. Stopniowo dodawaj mąkę. Wlej olej i dopraw cukrem i solą.
  2. W razie potrzeby zmniejsz ilość wody lub zwiększ w zależności od wilgotności sera.
  3. Zagnieć do połączenia składników. Zrób długi i cienki rulon.
  4. Odkrawaj kawałki ciasta tworząc kształt rombu.
  5. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez około 8 minut od wypłynięcia.
  6. Podawaj z cukrem i bułką tarta podsmażona na oleju lub maśle.

Pierogi leniwe
fot. Adobe Stock

Pierogi z mięsem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • mięso ugotowane z rosołu lub mięso mielone,
  • 1 średnia cebula.

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć ciasto na pierogi przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
  3. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  5. W przypadku mięsa mielonego – podsmaż je z posiekaną cebulą i dopraw. Wypełnij krążki ciasta farszem i dociśnij brzegi.
  6. Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez około 8 minut od wypłynięcia.
  7. Podawaj podsmażone lub prosto z wody.

Pierogi z mięsem
fot. Adobe Stock

Pierogi z serem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej
  • łyżeczka oleju
  • kostka białego sera
  • 5 łyżeczek cukru
  • opakowanie śmietany 18%
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól.
  3. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Ser biały przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze śmietaną i cukrem. Farsz nałóż do kawałków ciasta i dociśnij brzegi.
  5. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez około 6 minut od wypłynięcia.
  6. Możesz zaserwować je z dodatkiem owoców, dżemu lub śmietany.

Pierogi z serem
fot. Adobe Stock

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • łyżeczka oleju,
  • pół kostki sera feta,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Pierogi ze szpinakiem
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
  3. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Szpinak podsmaż na patelni z odrobiną masła i połącz z fetą.
  5. Dopraw pieprzem. Nałóż farsz do krążków ciasta i zawiń brzegi.
  6. Gotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut od wypłynięcia.
  7. Podsmaż na patelni z dodatkiem płatków migdałów.

Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Świąteczne pierogi w nietypowej odsłonie!
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Mało znany przepis na pyszne pierogi!
Pierożki curry - przepis, składniki i przygotowanie
Pierożki curry - przepis, składniki i przygotowanie
Poczuj orientalną nutę smakową!
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni.
Wigilijne pierogi
Wigilijne pierogi
Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
Pieczone pierożki
Pieczone pierożki
Niewiarygodnie kruche!
Pierogi góralskie z bryndzą
Pierogi góralskie z bryndzą
Mają bardzo aromatycznny farsz. Skuś się!
Pierogi z bobem
Pierogi z bobem
Dobry pomysł na odmianę nudnych pierogów!
Pierogi z serem i bakaliami - przepis
Pierogi z serem i bakaliami - przepis
Ciasto będzie bardziej elastyczne, jeśli dodasz łyżeczkę rozpuszczonego we wrzątku masła.
Smażone pierogi z pieczarkami - przepis
Smażone pierogi z pieczarkami - przepis
Poznaj przepis na pyszne smażone pierogi z ziemniaków.
Pierogi greckie z fetą i szpinakiem - przepis
Pierogi greckie z fetą i szpinakiem - przepis
Pierogi greckie z fetą i szpinakiem to esencja greckiej kuchni!
Włoskie pierogi ravioli - przepis
Włoskie pierogi ravioli - przepis
Z cebulką, czosnkiem, szynką i pieczarkami. Zakochaj się w smakach włoskiej kuchni!
Migdałowe pierogi arabskie - przepis
Migdałowe pierogi arabskie - przepis
Poznaj smaki świata. Poczuj smak migdałowych pierogów arabskich!
Słodkie pierogi z jagodami - przepis
Słodkie pierogi z jagodami - przepis
Słodkie pierogi najsmaczniejsze są podane z kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Ale można je też polać stopionym masłem i oprószyć cynamonem.
Pieczone pierogi drożdżowe - przepis
Pieczone pierogi drożdżowe - przepis
Doskonale smakują na ciepło i zimno. Można je serwować jak paszteciki.
Pierogi ziemniaczane z serem - przepis
Pierogi ziemniaczane z serem - przepis
Ciasto można też przygotować ze startych, surowych ziemniaków. Trzeba je dokładnie odcisnąć i połączyć z dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA