Składniki:
- 20 dag ryżu (brązowego, dzikiego)
- 1/2 szklanki tartego oscypka
- mała cukinia
- 1/4 główki brokułu
- 1/4 kalafiora
- marchewka
- szklanka mrożonego groszku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka bulionu drobiowego
- 10 dag śmietankowego serka topionego
- po 1/2 pęczka szczypiorku, natki i koperku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wymieszaj z oscypkiem.
2. Formę z kominkiem wysmaruj masłem, włóż ryż, dociśnij, wstaw do ciepłego piekarnika.
3. Warzywa rozdrobnij, gotuj 15 min w osolonej wodzie.
4. W rondlu roztop masło, przesmaż z mąką. Mieszając, wlej bulion, mleko i dodaj serek. Gotuj 5 min. Dopraw według uznania.
5. Dodaj posiekaną zieleninę i warzywa. Podgrzej.
6. Ryż wyjmij na półmisek, w środku umieść warzywa.
Przepis z "Pani domu"
2. Formę z kominkiem wysmaruj masłem, włóż ryż, dociśnij, wstaw do ciepłego piekarnika.
3. Warzywa rozdrobnij, gotuj 15 min w osolonej wodzie.
4. W rondlu roztop masło, przesmaż z mąką. Mieszając, wlej bulion, mleko i dodaj serek. Gotuj 5 min. Dopraw według uznania.
5. Dodaj posiekaną zieleninę i warzywa. Podgrzej.
6. Ryż wyjmij na półmisek, w środku umieść warzywa.
Przepis z "Pani domu"