Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 10 dag masła
- jajo kacze lub duże jajko kurze
- szczypta soli
- masło do wysmarowania foremek
- 10 dag świeżego szpinaku
- mały ząbek czosnku
- 6 jajek kurzych
- 6 płaskich łyżeczek tartego parmezanu
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na przystawkę ze szpinakiem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep nim 6 foremek średnicy ok. 8 cm, nakłuj widelcem i chłodź 30 minut.
- Szpinak opłucz, krótko sparz i dobrze osącz na sicie.
- Wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i gałki.
- Ułóż wokół boków wylepionych ciastem foremek.
- Środek posyp parmezanem, wbij po jednym jajku.
- Zapiecz około 20 minut w temp. 195°C, aż jajko się zetnie, a brzegi ciasta zrumienią.
- Pysznym dodatkiem do tarty będzie pokrojona w małą kostkę kulka mozzarelli (ok. 15 dag).