miska czereśni

Co zrobić z czereśni? (15 sprawdzonych przepisów!)

Sezon na nie trwa niezwykle krótko. Wykorzystaj nasze sprawdzone przepisy na dania wytrawne i wiele innych!
Weronika Kwaśniak / 07.06.2019 14:17
miska czereśni

Najszybciej pojawia się jedna z najciemniejszych odmian, Burlat. Znajdziesz ją już w połowie czerwca, charakteryzująca się głębokim, czerwonym kolorem. Natomiast mięsista i żółta Vega, zbierana jest tuż po niej.

Spis treści

  1. Dżem z czereśni
  2. Ciasta owocowe
  3. Desery na zimno
  4. Zupa owocowa
  5. Nalewka czereśniowa
  6. Kompot
  7. Chutney wytrawny
  8. Jak wybierać idealne owoce?

Dżem z czereśni

Składniki:

  • 2 kilogramy czereśni
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżowe
  • pół szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie

  1. Umyj i dokładnie osusz czereśnie. Następnie wydryluj i przełóż do dużego garnka.
  2. Wsyp ksylitol, dodaj laski cynamonu, anyż oraz sok z cytryny. Duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
  3. Na koniec wsyp agar, który nada dżemowi żelowej konsystencji. Możesz zamienić składnik i użyć pektynę.
  4. Dżem rozlej do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć pokrywki. Połóż do góry dnem.

Ciasta czereśniowe

Jeżeli szukasz inspiracji na niebanalne słodycze do kawy możesz wybierać spośród ciast ucieranych, jogurtowych lub biszkoptowych, w których będą zatopione czereśnie. Obtocz je wcześniej w mące, aby podczas pieczenia nie opadły na dno. Efektownie prezentują się tarty oraz serniki gotowane lub te klasyczne. Czereśnie połącz z owocami jagodowymi – truskawkami, borówkami lub jagodami, aby urozmaicić smak. Nie zapomnij o kruchych babeczkach na maśle lub pełnoziarnistych tartaletkach z kremem.

Ciasto z czereśniami
fot. Adobe Stock

Desery na zimno

Galaretki i kisiele to tylko początek propozycji. Zrób mus ze zmiksowanych owoców, przelej do pojemniczków z patyczkami i zamroź. W ten sposób otrzymasz dietetyczne lody dla najmłodszych. Tutaj królują również serniki na zimno, gdzie możesz umieścić całe okazy lub pokrojone w kostkę. Galaretkowiec lub jogurtowiec to sprawdzone pozycje letnich deserów z użyciem czereśni.

Lekkie zupy owocowe

Letnie obiady na upały charakteryzują się tym , że muszą być orzeźwiające i jednocześnie sycące. Te owoce idealnie nadają się do przyrządzenia gotowanej zupy z niewielkimi jajecznymi kluskami lub ryżem. Zabiel ją śmietanką lub maślanką, aby wyważyć słodycz. Podaj ją saute, aby cieszyć się czystym smakiem. Przed duszeniem w garnku dokładnie pozbądź się pestek – w przeciwnym wypadku zupa może okazać się zbyt gorzka.

Nalewka czereśniowa

Jeżeli masz obfite zbiory warto zrobić trunek, który podasz do ciast oraz wytrawnych dań na bazie mięsa lub ryb. Wydryluj czereśnie i pozostaw jedynie garść pestek, które podkreślą wytrawniejszy charakter alkoholu. Obowiązkowo zestaw ją z sokiem z cytryny, który wydobywa naturalną słodycz i odrobinę zagęszcza płyn. Na zimową degustację możesz skomponować ją z korzennymi przyprawami lub wanilią i chili. Dokładne przefiltrowanie po maceracji jest kluczem do sukcesu.

Kompot

Czereśnie ugotowane w wodzie dosłodź miodem i zbalansuj smak sokiem z cytryny. Gotowy napój chroń przed muszkami owocówkami, które są silnie wabione słodkim zapachem. Jeżeli chcesz, aby pozostał na dłużej świeży zawekuj go w słoiki. Wlej płyn do wyparzonych słoików i gotuj w wodzie przez 15 minut. Postaw do góry dnem i poczekaj, aż pokrywka zassie się do środka.

Chutney z czereśni
fot. Adobe Stock

Chutney do dań

Sprawdzi się jako dodatek, który posłuży jako sos, marynata lub dip. Dobrze komponuje się z kaczką, kurczakiem, pieczonym łososiem lub polędwiczką wieprzową. Najlepiej duś czereśnie pod przykryciem z sokiem z pomarańczy lub cytryny i dodaj chili. Urozmaić mielonym pieprzem i zielem angielskim.

Możesz przechować go w lodówce przez tydzień lub zawekować przez 15 minut we wrzącej wodzie. Jeżeli nie masz ich zbyt dużo, resztę uzupełnij wiśniami lub śliwkami – podczas obróbki termicznej zachowują się podobnie. Nie rozpadają się tak łatwo jak pozostałe odmiany.

Jak wybierać idealne owoce?

Zdrowe, jędrne okazy to kluczowe kryterium podczas zbierania. Pamiętaj, aby nie sięgać po nie z nieznanych źródeł lub tych, które znajdują się blisko ruchliwej drogi. W ich miąższu gromadzą się białe larwy składane przez nasionnicę trześniówkę.

Wybiera ona pojedyncze owoce i składa jaja. Możesz przestrzec się przed zbiorem wadliwych czereśni. Sprawdź czy na powierzchni nie pojawiło się drobne uwypuklenie z niewielką dziurką. Jeżeli jest miękka i matowa istnieje spore ryzyko, że w środku znajdziesz siedlisko pasożytów.

Zobacz też przepisy z malinami:

Babeczki malinowe - przepisUcierane ciasto z malinami - przepisJak zrobić dżem malinowy?Polędwiczki z malinami - przepis

Zobacz 27 najlepszych przepisów z czereśniami!

Jak zrobić nalewkę z czereśni? (2 sprawdzone sposoby!)
Jak zrobić nalewkę z czereśni? (2 sprawdzone sposoby!)
Chcesz zaskoczyć gości i podać aromatyczny trunek do deseru lub obiadu? Wykorzystaj czereśnie i sprawdź nasze przepisy!
Clafoutis z czereśniami - przepis
Clafoutis z czereśniami - przepis
Czereśnie po wydrylowaniu muszą być dobrze osączone, żeby sok nie zabarwił ciasta.
Placki z czereśniami - przepis
Placki z czereśniami - przepis
Placki podawaj z czereśniami upieczonymi z cytryną i wanilią
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis
Zupę czereśniową podawaj na ciepło lub na zimno, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany i groszek ptysiowy
Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis
Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis
Małe i eleganckie ciasteczka nie tylko na wystawne przyjęcie
Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym - przepis
Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym - przepis
Wyjątkowo delikatny i lekki letni deser
Sznycle z indyka z czereśniami - przepis
Sznycle z indyka z czereśniami - przepis
To danie możesz też przygotować z piersi kurczaka lub ze schabu
Sałatka z kurczakiem i czereśniami - przepis
Sałatka z kurczakiem i czereśniami - przepis
Sałatkę podaj polaną sosem winegret na bazie octu balsamicznego
Frużelina z czereśni do naleśników
Frużelina z czereśni do naleśników
Idealny, owocowy dodatek do smakołyków na słodko!
Drożdżowe oponki z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe oponki z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Te drożdżowe oponki możesz też podawać z innymi owocami: np. wiśniami, malinami!
Konfitura z czereśni - przepis składniki i przygotowanie
Konfitura z czereśni - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintne i kuszące przetwory z czereśni!
Ciasto z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie
Warto wykorzystać bogaty smak owoców sezonowych!
Czereśnie pod kruszonką - przepis składniki i przygotowanie
Czereśnie pod kruszonką - przepis składniki i przygotowanie
Przepyszna kruszonka - deser o nazwie crumble!
Jak zrobić dżem z czereśni? Idealne proporcje też na konfiturę!
Jak zrobić dżem z czereśni? Idealne proporcje też na konfiturę!
Zachowaj smak lata na dłużej. Sezon na nie trwa zbyt krótko, dlatego spiesz się i przygotuj smaczne przetwory.
Babeczki kruche z czereśniami
Babeczki kruche z czereśniami
Pyszne ciasteczka z sezonowymi owocami!
Tarta czereśniowa z masą serową - przepis
Tarta czereśniowa z masą serową - przepis
Czereśnie podane na pysznej kruchej tarcie oczarują Twoją rodzinę i gości!
Tort z czereśniami - przepis
Tort z czereśniami - przepis
Tort z czereśniami to jedno z ciast, które najlepiej smakują tylko w sezonie na te pyszne owoce. Nie przegap więc szansy i sprawdź przepis!
Panna cotta z czereśniami - przepis
Panna cotta z czereśniami - przepis
Zakochaj się w czereśniach, przygotowując ten prosty deser!
Koktajl z czereśniami - przepis
Koktajl z czereśniami - przepis
Lekki deser, który rozsłodzi każdy dzień!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)