POLECAMY

Obiad na słodko lub deser? Wielka księga przepisów: 27 pomysłów z czereśniami

Sezon na czereśnie trwa niezwykle krótko. Wykorzystaj nasze sprawdzone przepisy na dania z czereśniami!
Weronika Kwaśniak / 3 tygodnie temu
Obiad na słodko lub deser? Wielka księga przepisów: 27 pomysłów z czereśniami fot. Fotolia

Co zrobić z czereśni? Z tych owoców możesz przyrządzić całą masę smakołyków: ciasta, desery, przetwory (dżemy, kompoty, frużelinę, owoce kandyzowane), a także apetyczne dania obiadowe na słodko.

Przepisy z czereśniami

Jedzenie czereśni jest niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, te owoce mają również nieocenione znaczenie dla zdrowia. Zawierają w sobie mnóstwo potasu, a także witaminy z grupy B. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, świetnie wpływają na kondycję naszej skóry.
Nie pozostaje nic innego, niż zajadać się soczystymi czereśniami. Kochamy sięgać po nie w wersji nieprzetworzonej, ale są świetną podstawą dla wielu deserów. Idealnie komponują się ze smakiem mięs - ja uwielbiam sałatkę z kurczakiem i czereśniami. Chętnie przygotowujemy z nich także przetwory, dzięki czemu nawet zimą możemy się nimi cieszyć!

Zobacz więcej przepisów z malinami:

Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis

Zobacz 27 najlepszych przepisów z czereśniami!

Przygotuj, nim sezon minie! Nalewka z czereśni na dwa sposoby!
Przygotuj, nim sezon minie! Nalewka z czereśni na dwa sposoby!
Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę z czereśni - tradycyjnie lub na rumie. Przygotuj ją w sezonie, gdy owoce są dojrzałe i słodkie. Sprawdź proste przepisy na nalewkę!
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Przekładane, z dodatkiem bitej śmietany!
Czereśniowa fantazja
Czereśniowa fantazja
Wykwintne i kuszące przetwory z czereśni!
Sernik z czereśniami
Sernik z czereśniami
Warto wykorzystać bogaty smak owoców sezonowych!
Czereśnie pod pierzynką
Czereśnie pod pierzynką
Przepyszna kruszonka - deser o nazwie crumble!
Konfitury z czereśni
Konfitury z czereśni
Zachowaj smak lata na dłużej!
Francuskie clafoutis z czereśniami
Francuskie clafoutis z czereśniami
Smakowity deser - spróbuj!
Czereśnie smażone w cieście
Czereśnie smażone w cieście
Razem z ogonkami, w głębokim oleju!
Frużelina z czereśni do naleśników
Frużelina z czereśni do naleśników
Idealny, owocowy dodatek do smakołyków na słodko!
Tarta z czereśniami
Tarta z czereśniami
Z migdałową kruszonką!
Sałatka z kurczakiem i czereśniami
Sałatka z kurczakiem i czereśniami
Sałatkę podaj polaną sosem winegret na bazie octu balsamicznego
Babeczki kruche z czereśniami
Babeczki kruche z czereśniami
Pyszne ciasteczka z sezonowymi owocami!
Dżem czereśniowy
Dżem czereśniowy
Dżem czereśniowy będzie wspaniałą alternatywą dla słodkości w zimowe dni
Tarta czereśniowa z masą serową
Tarta czereśniowa z masą serową
Czereśnie podane na pysznej kruchej tarcie oczarują Twoją rodzinę i gości!
Tort z czereśniami
Tort z czereśniami
Tort z czereśniami to jedno z ciast, które najlepiej smakują tylko w sezonie na te pyszne owoce. Nie przegap więc szansy i sprawdź przepis!
Koktajl z czereśniami
Koktajl z czereśniami
Lekki deser, który rozsłodzi każdy dzień!
Sznycle z indyka z czereśniami - przepis
Sznycle z indyka z czereśniami - przepis
To danie możesz też przygotować z piersi kurczaka lub ze schabu
Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym
Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym
Wyjątkowo delikatny i lekki letni deser
Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis
Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis
Małe i eleganckie ciasteczka nie tylko na wystawne przyjęcie
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis
Zupę czereśniową podawaj na ciepło lub na zimno, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany i groszek ptysiowy
Placki z czereśniami - przepis
Placki z czereśniami - przepis
Placki podawaj z czereśniami upieczonymi z cytryną i wanilią
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis z czereśniami
Czereśnie po wydrylowaniu muszą być dobrze osączone, żeby sok nie zabarwił ciasta.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)