Frużelina z czereśni do naleśników

Idealny, owocowy dodatek do smakołyków na słodko!
/ 18.06.2015 13:50

Czereśnie w żelu, zwane inaczej frużeliną czereśniową, stanowią pyszny dodatek do naleśników, ciast, tortów, babeczek. Do czego ty dodasz zdrowy i smaczny żel z czereśni?

Czereśnie w żelu do naleśników (Frużelina z czereśni)

Fot. Fotolia

Składniki:

  • 500 g świeżych czereśni
  • 6 łyżek cukru (jeśli owoce są bardzo słodkie, wystarczy 4-5 łyżek)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • ok. 10 g/ 2 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

1. Wydrylować czereśnie.

2. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić aż napęcznieje. Odstawić na bok.

3. Czereśnie bez pestek wymieszać z cukrem w garnku. Postawić na małym ogniu. Podgrzewac do momentu rozpuszczenia cukru.

4. Dodać świeży sok z cytryny, wodę połączoną uprzednio z mąką. Całość wymieszać z owocami. Zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.

5. Do mieszanki owocowej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać.

6. Garnek postawić ponownie na ogniu. Podgrzewać mieszając. Gdy żelatyna się rozpuści, zdjąć z palnika. Pozostawić do wystudzenia.

Uwaga: Podgrzewając owoce z żelatyną unikamy zagotowania się mieszanki.

Poznaj inne przepisy na przetwory z czereśni:

Dżem czereśniowy

Czereśnie kandyzowane

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11.06.2018 13:20
jak długo mozna przechowywac fruzelinę- wlac ja ciepła do słoika?