Nalewka z czereśni to świetny sposób na wykorzystanie tych orzeźwiających owoców i zachowanie ich smaku na dłużej. Sięgaj po nią jesienią i zimą, kiedy dni są krótkie, a wieczory pełne seansów filmowych na kanapie lub spotkań z bliskimi. Możesz także wykorzystać ją w upalne dni - schłodzona nalewka z czereśni świetnie dopełni smak ciast i orzeźwi w samym środku lata.
Spis treści:
- Nalewka z czereśni na spirytusie
- Nalewka z czereśni na rumie
- Jak wybrać czereśnie do nalewki?
- Nalewka z czereśni - właściwości zdrowotne
Nalewka z czereśni - przepis na spirytusie
Nalewka z czereśni na spirytusie to dość szybki przepis. Nie będziesz długo czekać na gotową nalewkę, a jej smak będzie orzeźwiający i czysty.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych czereśni,
- 300-500 g cukru,
- 1 l spirytusu 50%,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Dojrzałe owoce czereśni dokładnie umyj i wydryluj pestki.
- Następnie zalej spirytusem i maceruj w ciepłym i zaciemnionym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem.
- Po tym czasie zlej nalewkę z czereśni i dodaj przecedzony sok z cytryny.
- Uzyskany nalew szczelnie zamknij i odstaw do chłodnego pomieszczenia.
- Czereśnie zasyp cukrem, gdy się rozpuści, zlej syrop do większego słoja i dolej nalew spirytusowy.
- Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać nalewkę z czereśni do butelek.
- Tak przygotowany roztwór powinien dojrzewać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
fot. Nalewka z czereśni na spirytusie/Adobe Stock, teressa
Nalewka z czereśni na rumie
Nalewka z czereśni na rumie potrzebuje nieco więcej czasu na leżakowanie, ale wynagradza to oryginalny, charakterystyczny posmak rumu.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych czereśni,
- 500 g cukru,
- 1 l rumu,
- 1 laska wanilii,
- 8-10 goździków.
Sposób przygotowania:
- Dojrzałe owoce czereśni umyj, odsącz i wydryluj.
- Włóż do słoja, dodaj cukier, przyprawy i zalej rumem.
- Maceruj nalewkę z czereśni w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące.
- Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek.
- Odstaw nalewkę z czereśni na kolejne 3 miesiące do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
fot. Nalewka z czereśni na rumie/Adobe Stock, Kateryna
Jak wybrać czereśnie do nalewki?
Owoce powinny być zdrowe, jędrne i niezbyt przejrzałe. Wybierz słodkie odmiany, jeżeli chcesz wykorzystać trunek do podania z deserami lub ciastami owocowymi. Kwaśniejsze czereśnie wykorzystaj przy nalewkach w wytrawnej wersji - do dań mięsnych lub ryb.
Kolor nalewki zależy od koloru użytych czereśni. Bardziej wartościową nalewkę, ze względu na większą zawartość antocyjanów, uzyskasz z ciemnych owoców. W czereśniach często pojawiają się larwy nasionnicy trześniówki, które skutecznie wgryzają się w miąższ. Należy dokładnie przejrzeć zbiory, aby nie wypłynęły podczas macerowania na wierzch nieprzefiltrowanego alkoholu.
Malutkie wgłębienie w owocach świadczy, że samica złożyła tam jaja. Takie pojedyncze okazy są najczęściej matowe i szybko pleśnieją. Istotne jest, aby jak najszybciej je przesiać i pozbyć się ich, zanim zaczniesz przygotowywać nalewkę z czereśni.
fot. Nalewka z czereśni/Adobe Stock, alicja neumiler
Nalewka z czereśni: właściwości zdrowotne
Alkohol wzmacnia właściwości zmacerowanych owoców. Czereśnie za to są bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu oraz jodu. Wspomagają prawidłową pracę serca oraz wpływają pozytywnie na jędrność skóry. Nalewka z czereśni jest polecana w przypadku choroby wieńcowej serca oraz reumatyzmu. Pozwala poprawić trawienie po zjedzeniu cięższych posiłków.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.05.2020.
Czytaj także:
Czereśnie a odchudzanie
Ciasto z czereśniami
Kompot z czereśni