Przygotuj, nim sezon minie! Nalewka z czereśni na dwa sposoby!

Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę z czereśni - tradycyjnie lub na rumie. Przygotuj ją w sezonie, gdy owoce są dojrzałe i słodkie. Sprawdź proste przepisy na nalewkę!
Edyta Liebert / 4 miesiące temu
Przygotuj, nim sezon minie! Nalewka z czereśni na dwa sposoby! fot. Adobe Stock

Nalewka z czereśni jest bardzo prosta w wykonaniu. Może ją przygotowywać w sposób tradycyjny, według staropolskiego przepisu, a także np. na rumie. Jakie są jej zalety i dlaczego warto robić nalewkę z czereśni?

Nic nie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory tak bardzo jak nalewki domowej roboty. Mogą być z wiśni, malin, porzeczek czy aronii. Jak się okazuje również nieco słodsze siostry wiśni – czereśnie – doskonale nadają się na tego typu przetwory. Do przyrządzenia nalewki z czereśni potrzebujemy dojrzałych czereśni, odpowiednich przypraw, cukru i alkoholu. Przyda się też odrobina wytrwałości i szczypta cierpliwości. Nasza nalewka, dopiero po około trzech miesiącach, będzie nadawała się do degustacji. Jeśli nie stanowi to większego problemu, do dzieła!

Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Nalewka z czereśni - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czereśni
  • 0,3-0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu 50%
  • sok z 1 cytryny

Dojrzałe owoce czereśni dokładnie myjemy. Następnie zalewamy spirytusem i macerujemy w ciepłym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy i dodajemy przecedzony sok z cytryny. Uzyskany nalew szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodnym pomieszczeniu. Owoce zasypujemy cukrem, gdy się rozpuści, zlewamy syrop do większego słoja i dolewamy nalew spirytusowy. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać do butelek. Tak przygotowany roztwór powinien dojrzewać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Jak zrobić nalewkę porzeczkową?

Nalewka z czereśni na rumie

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych czereśni
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l rumu
  • 1 laska wanilii
  • 8-10 goździków

Dojrzałe owoce czereśni myjemy, osączamy i drylujemy. Wkładamy do słoja, dodajemy cukier, przyprawy i zalewamy rumem. Macerujemy w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące. Po tym czasie przefiltrowujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące w ciemne, chłodne pomieszczenie.

Kolor nalewki zależy od koloru użytych czereśni. Bardziej wartościową nalewkę, ze względu na większą zawartość antocyjanów, uzyskamy z ciemnych owoców. Owoce czereśni zawierają dużo potasu, dlatego są zalecane przy schorzeniach reumatycznych, a także - chorobach serca czy nerek.

Pigwówka - nalewka z pigwy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/4 miesiące temu
czereśnie przed należy wydrylować. W pestkach znajduje się szkodliwa amygdalina
/4 miesiące temu
Czy rum powinien być jasny czy ciemny? Czy nie ma znaczenia?
/2 lata temu
czy owoce należy pozbawić pestek? :)
POKAŻ KOMENTARZE (8)