nalewka z czereśni fot. Adobe Stock

Jak zrobić nalewkę z czereśni? (2 sprawdzone sposoby!)

Chcesz zaskoczyć gości i podać aromatyczny trunek do deseru lub obiadu? Wykorzystaj czereśnie i sprawdź nasze przepisy!
Edyta Liebert / 06.06.2019 15:34
nalewka z czereśni fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis tradycyjny
  2. Na rumie
  3. Jak wybrać czereśnie do nalewki?
  4. Właściwości zdrowotne

Nalewka z czereśni - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czereśni
  • 0,3-0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu 50%
  • sok z 1 cytryny
  1. Dojrzałe owoce czereśni dokładnie umyj.
  2. Następnie zalej spirytusem i maceruj w ciepłym i zaciemnionym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem.
  3. Po tym czasie zlej i dodaj przecedzony sok z cytryny.
  4. Uzyskany nalew szczelnie zamknij i odstaw w chłodnym pomieszczeniu.
  5. Owoce zasyp cukrem, gdy się rozpuści, zlej syrop do większego słoja i dolej nalew spirytusowy.
  6. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać do butelek.
  7. Tak przygotowany roztwór powinien dojrzewać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Jak zrobić nalewkę porzeczkową?

Na rumie

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych czereśni
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l rumu
  • 1 laska wanilii
  • 8-10 goździków

Przygotowanie

  1. Dojrzałe owoce czereśni umyj, odsącz i dryluj. Włóż do słoja, dodaj cukier, przyprawy i zalej rumem.
  2. Maceruj w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące.
  3. Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek.
  4. Odstaw na 3 miesiące w ciemne, chłodne pomieszczenie.

Jak wybrać czereśnie do nalewki?

Owoce powinny być zdrowe, jędrne i niezbyt przejrzałe. Wybierz słodkie odmiany, jeżeli chcesz wykorzystać trunek do podania z deserami lub ciastami owocowymi. Te kwaśniejsze wykorzystaj przy wytrawnej wersji do dań mięsnych lub ryb.

Kolor nalewki zależy od koloru użytych czereśni. Bardziej wartościową nalewkę, ze względu na większą zawartość antocyjanów, uzyskamy z ciemnych owoców.

W czereśniach często pojawiają się larwy nasionnicy trześniówki, które skutecznie wgryzają się w miąższ. Należy dokładnie przejrzeć zbiory, aby nie wypłynęły podczas macerowania na wierzch nieprzefiltrowanego alkoholu.

Malutkie wgłębienie w owocach świadczy, że samica złożyła tam jaja. Takie pojedyncze okazy są najczęściej matowe i szybko pleśnieją. Istotne jest, aby jak najszybciej je przesiać i pozbyć się.

Właściwości zdrowotne

Alkohol wzmacnia właściwości zmacerowanych owoców. Czereśnie są bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu oraz jodu. Wspomagają prawidłową pracę serca oraz wpływają pozytywnie na jędrność skóry.

Nalewka jest polecana w przypadku choroby wieńcowej serca oraz reumatyzmu. Pozwala poprawić trawienie cięższych posiłków.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałe przetwory z czereśni! Tuczą czy odchudzają? Przeczytaj prawdę o czereśniach!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/26.06.2018 23:35
czereśnie przed należy wydrylować. W pestkach znajduje się szkodliwa amygdalina
/17.06.2018 12:22
Czy rum powinien być jasny czy ciemny? Czy nie ma znaczenia?
/06.07.2016 16:33
czy owoce należy pozbawić pestek? :)
POKAŻ KOMENTARZE (8)